МОН: Учениците да могат да отсъстват по семейни причини до 15 дни

1
Промените в Наредбата за приобщаващо образование вече са публикувани за обществено обсъждане в сайта на МОН
Промените в Наредбата за приобщаващо образование вече са публикувани за обществено обсъждане в сайта на МОН

Промените в Наредбата за приобщаващо образование вече са публикувани за обществено обсъждане в сайта на МОН

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител, съобщи пресцентърът на ведомството.

Промените в Наредбата за приобщаващо образование вече са публикувани за обществено обсъждане в сайта на МОН и до 5 март всеки може да даде предложения по тях. Целта е да се облекчат семействата и да се намали административната тежест на директора на училището.

В момента учениците имат право да отсъстват от училище до три учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител и до седем учебни дни с предварително разрешение на директора на училището въз основа на заявление от родителя.

С промените се дава възможност на родителя самостоятелно да взема решение по отношение на отсъствията на своето дете от училище в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и други. Предвижда се това да се случва в уведомителен режим чрез класния ръководител, а не в разрешителен от директора.

Промяната е предложена след проведен диалог и срещи с всички заинтересовани страни, информират от образователното министерство.

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини, с бележка от родителя. Това съобщи на 11 януари т.г. министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в интервю за предаването "Денят започва" по Българската национална телевизия. В момента тези дни са до три с молба към класния ръководител и още седем, но само със санкция на директора на съответното училище, съобщи тогава пресцентърът на МОН.

бсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в Наредбата за приобщаващо образование - увеличаваме тези отсъствия по семейни парични на 15 за всяка учебна година", обясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното използване, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари