МОН предлага намаляване на домашните на учениците

1
Учителите са против тази идея на образователното министерство
Учителите са против тази идея на образователното министерство

Учителите са против тази идея на образователното министерство

Да бъдат намалени домашните работи на учениците предложи Министерството на образованието след поредица от сигнали и жалби от родители. По-голямата част от учителите обаче са на мнение, че подготовката на децата вкъщи не трябва да бъде регламентирана в наредба.

Даването на домашни работи е спорна тема сред учителската гилдия. Според някои преподаватели домашната работа е формално занимание така, както е заложена в момента, информира БНТ.

"Без да дам домашна работа аз много бързо мога да разбера каква е била домашната заетост на ученика и подготовката му за моя час, защото домашна работа е да седнеш, да поработиш с учебника", обясни Цеца Петрова, учител.

Преподавателите приемат като възпрепятстване на тяхната работа предложението на министерството на образованието работи да бъдат регламентирани.

"Мисля, че българското училище има нужда от много по-сериозни реформи, отколкото тази - да има ли домашна работа, в какъв обем да бъде тя или да няма. Непрекъснато говорят за правото на учителя да решава да избира, а в същото време се опитват да регламентират дори това какви да бъдат отношенията на учителя и ученика в обучителния процес. За мен това е грубо вмешателство", коментира Цеца Петрова.

Мненията на родителите по въпроса са разнородни.

Виолета Костова, майка: Аз мисля, че е хубаво да има домашни работи, но те да не са прекалено много, защото качество и количество са различни неща. В нашата система има прекалено много количество и това забавя усвояването му и съответно децата не могат да се адаптират към толкова много информация.

Жени Изарбалиева, майка: Не трябва да се дава домашна работа на учениците. Те трябва да правят всичко в училище. Има занимални. Те трябва да играят и да спортуват след училище.

Дали количеството домашни работи ще бъде регламентирано в наредба или решението ще остане изцяло в ръцете на преподавателите предстои да разберем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    плюс минус
    Някой иска децата да останат слабо образовани. През последните 30 и кусур демократични години се смениха много министри на образованието и се написаха по даден предмет по няколко учебника. Та почти всеки министър обръща образованието с хастара навън.
  • 5
    2
    любопитен
    А като намалят домашните /естествено ще се намали и работата на даскалите да ги проверяват/ колко ще се увеличи заплатата на учителите. По-малко работа, по-малко качество в образованието, но повече ваканции и по-вече заплати и пари. Да живее ДАСКАЛА
  • 9
    1
    Даскала по физкултура
    Даже може да ги освободите от училище. Тъп народ най- лесно се управлява.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари