Младежите, катастрофирали край Стражица, отивали на годеж

1
Двудневен траур в градчето заради Ангелин - на 16, и Борислав - на 17
Двудневен траур в градчето заради Ангелин - на 16, и Борислав - на 17 Снимка: NOVA

Двудневен траур в градчето заради Ангелин - на 16, и Борислав - на 17

19-годишният Алек изпреварил в мокър участък. Повдигнаха му обвинение за двамата загинали, полиция го пази в болницата.

“Дърветата край пътя трябва да ги изрежем - само за некролози се ползват”, казва загрижено кметът на Стражица Йордан Цонев.

Във вторник в Стражица погребват 16-годишния Ангелин Петров. Десетокласникът в училище “Ангел Каралийчев” е едно от момчетата, чийто живот завърши нелепо в крайпътно дърво край града в събота следобед.

Другата жертва на катастрофата - Борислав Костов, бе погребан в понеделник. Той е единайсетокласник в същата гимназия в Стражица, пише 24 ЧАСА.

В училището се молят и за още един от възпитаниците - за 14-годишния Исмаил Андреев, оцелял на косъм в зверската катастрофа в събота. Момчето е на командно дишане с мозъчен оток, отлепен скалп и множество фрактури в реанимацията на великотърновската болница. Стабилизиран е, но е в кома и опасността за живота му не е отминала.

Целият град е покрусен от загубата на момчетата. След трагедията кметът Йордан Цонев е обявил двудневен траур в общината, знамената са свалени наполовина, отменени са всички тържества и весели мероприятия.

Хората говорят за шосето от изхода на града до главния път София - Варна като за прокълнато. На 500 метра в продължителния прав участък за година има 6 паметника.

Последната тежка катастрофа стана на 17 септември. 19-годишният Алек Алдинов, от години живеещ с родителите си в чужбина, почерни две семейства, като се разби с мощно ауди в дебел ствол покрай трасето. Колата с чужди номера стояла в Стражица, където младежът се прибрал при дядо си от известно време.

Съгражданите му не помнят да е учил в градчето, може би е завършил немско училище, предполагат.

Във фаталната събота момчетата с “Ауди А6” отивали на къна - обичай преди турска сватба, в село Кесарево.

Според мюсюлманските обичаи, а и защото от общността се съобразявали с наредбата за шума, събитието започвало рано - около 16:30 - 17:00 часа.

Водачът натискал газта по мокрия път и тръгнал да изпреварва

Нямало съприкосновение и младият шофьор изгубил управление, аудито изхвърчало с бясна скорост от пътя, разказаха запознати с разследването.

Хората от другата кола, които са станали свидетели на инцидента, са спрели и са разказали какво се е случило.

“Късмет е, че бащата и свакото на 14-годишния Исмаил са карали на по-малко от километър след аудито. Спират да помагат, без да подозират, че тяхното момче е в колата. Едва при вида на окървавените деца разбират, че той е сред ранените.

Съдба - много бързо са се отзовали хора и са започнали да ги вадят”, разказа кметът. В събота вечерта той бил в Спешна помощ до 23:00 часа.

“Стоях там, разговаряхме с дежурните лекари за състоянието на оцелелите. Последно с родителите на Исмаил говорихме със сестра, дежурна в реанимацията. Много бе отзивчива, запозна ни със състоянието му. Той е диабетик и там проблемът е да му се следи и захарта, защото е на инсулин”, разказа кметът.

От четиримата в колата единствено шофьорът Алек се размина с тежко комоцио

Настанен е в неврохирургията на търновската болница. Той се сдоби с обвинение в болничната постеля. Поставиха му и охрана до леглото, защото е задържан за 72 часа.

Прокуратурата ще внесе искане за постоянен арест, но все още не е ясно дали състоянието на обвиняемия ще му позволи да се яви в съда, или магистратите също ще гледат мярката му в болницата.

“Започнато е досъдебно производство, което се води от разследващите полицаи в РПУ в Горна Оряховица. Обвинението е за това, че в резултат от умишлено нарушаване на правилата за движение по непредпазливост е причинена смърт и телесни повреди на повече от едно лице.

Законът предвижда за това деяние от 3 до 10 г. затвор”, обясни говорителят на окръжната прокуратура във Велико Търново Илиян Благоев.

Все още не са излезли резултатите от кръвните проби за алкохол и наркотици на водача. Той обаче не притежава шофьорска книжка според справка в регистрите на МВР.

“Има твърдения, че притежава немско свидетелство за правоуправление, това ще бъде проверено”, каза прокурорът. Шофьорът няма предишни криминални прояви. Не е санкциониран у нас за административни нарушения на пътя.

Кметът Йордан Цонев: На този път за година и половина загинаха шестима човека

На този път на изхода на града за година и малко загинаха 6-има човека. Той е държавен и е в прилично състояние. Ние за наша сметка през пролетта направихме едно частично кърпене. Преди 20-ина дни и Областното пътно управление запълваше дупки. Маркировка има донякъде.

Това заяви кметът на Стражица Йордан Цонев и се мотивира, че всички смъртни случаи в катастрофите на този път са при удар в дърво.

“Ще разговарям отново с шефа на пътното управление във Велико Търново Венцислав Ангелов, за да измислим някакво решение. Длъжен съм като кмет на тази община да предприема действия, защото това са 6-има души.

През юли беше катастрофата между лека кола и бус, при която загина една жена, а още трима бяха ранени. Миналата година пък загинаха трима млади от село Царски извор, прибираха се от работа в Лясковец.

Стана на 200 метра от настоящия удар”, изрежда кметът. Според него проблемът е общ както на самите водачи, така и на собствениците на пътя и на полицията.

“Не трябва да се обвинява никой персонално, нашите пътища се превърнаха в гробищни алеи. Моето мнение е, че покрай всички пътища не трябва да има нито билборди, нито дървета, защото, ако е нива и голо място, дори и да излезе колата от пътя, няма в какво да се удари.

Тук смъртта е вследствие на удар в дърво. Сигурно 80-90 см му е диаметърът.

Държавата няма възможност да постави мантинели по всички пътища, но ако ги почистим от тази растителност, дори и да се случи някакъв инцидент, няма в какво да се удари автомобилът и вероятността травмите да са по-малко е много по-голяма”, анализира кметът, който е бивш полицай.

За общинските пътища вече е поета инициатива за обезопасяване. Закупена е техника, с която да ги почистват в рамките на сервитута.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Яни
    Значи,дърветата са виновни!Чудя се аз,защо стражичянин изсичат горите,а то заради катастрофите.По-голяма простотия не бях чела,и то от Кмет!!!
  • 5
    1
    darkaveng
    Като чета обясненията на кмета, ме обзема някакво сюрреалистично настроение! Значи, не този, който е зад кормилото и се държи като безмозъчен олигофрен, а, моля ви, дърветата били виновни! Аз движещо се дърво не съм виждал! А ти, кмете! Една е мярката - превъзпитание чрез неотменими и ефективни наказания! Анадънму?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари