Митничари задържаха над 40 000 „маркови стоки“ на Дунав мост

0
Сред артикулите има дрехи и парфюми, обозначени с лога и защитени търговски марки
Сред артикулите има дрехи и парфюми, обозначени с лога и защитени търговски марки Снимка: Агенция „Митници“

Сред артикулите има дрехи и парфюми, обозначени с лога и защитени търговски марки

Близо 35 000 текстилни артикула с обозначения на известни марки задържаха митнически служители от ТД Митница Русе в края на септември при проверка на товарен автомобил, превозващ текстилни изделия. В първите дни на октомври при три други проверки са задържани още близо 5200 артикула, част от които контрабандни дрехи, а други парфюми и тоалетни води, за които има съмнения, че нарушават права на търговски марки.

В края на септември, на 29.09.2023 г. в района на ГКПП Дунав мост - Русе е спрян за проверка излизащ от страната товарен автомобил, пътуващ от Турция към Западна Европа. При извършена щателна митническа проверка обявената стока – текстилни изделия и модни артикули, е разтоварена. След детайлен оглед митническите инспектори установяват, че общо 34 040 различни по вид и количества артикули са брандирани с лога, графични и символни изображения на защитени търговски марки, за които са възникнали основателни съмнения, че се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) № 608/2013 г. на Европейския Парламент и на Съвета. Най-многобройни сред „марковите“ стоки са чорапи от четири различни марки. Намерени са още спортни дрехи и комплекти, блузи, тениски, както и детски дрехи, съобщиха от Агенция „Митници“.

В началото на октомври, на 03.10.2023 г., митническите служители от ТД Митница Русе спират в района на ГКПП Видин при Дунав мост 2 за проверка товарен автомобил, който превозва групажна стока от България за няколко държави в Западна Европа. Една от общо петте пратки от товара е селектирана като рискова. При щателна митническа проверка е установено, че две от палетата с общо тегло 1400 килограма съдържат парфюми и тоалетни води от 20 известни търговски марки. С оглед на съмнения за нарушение на права на интелектуална собственост ароматите са задържани на основание Регламент (ЕС) 608/2013 г. Предстои да бъдат уведомени притежателите на търговските марки.

На 04.10.2023 г. отново в района на ГКПП Русе при Дунав мост са извършени две проверки на излизащи от страната автобуси, които пътуват по линии от Турция за Румъния. Установено е, че две физически лица пренасят 1180 мъжки и дамски дрехи и 85 якета и грейки. Стоките са закупени от Турция, но не са надлежно декларирани пред митническите власти. Съставен е акт за установяване на административно нарушение за осъществен състав на чл. 233 ал.2 от Закона за митниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари