Министърът на икономиката подхваща смените в борда на Свободна зона - Русе

1
Никола Стоянов обясни, че всяко едно назначение, направено от Нинова, ще бъде разгледано
Никола Стоянов обясни, че всяко едно назначение, направено от Нинова, ще бъде разгледано

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов подхваща смените в бордовете на държавните предприятия, сред които и Свободна зона - Русе, направени по времето на министър Корнелия Нинова

На пресконференция той обясни, че всяко едно назначение, направено от Нинова, ще бъде разгледано, като по всеки случай ще се подхожда индивидуално в зависимост от експертизата, която има назначеният, предава Русе Медиа.

Причината – докато е била министър на икономиката, лидерът на БСП е сменила ръководствата – изцяло или частично, на 14 от общо 18 предприятията от Министерството на икономиката. Освободените са били назначени след проведен конкурс, както е по Закона за публичните предприятия. В същото време всички, назначени от Нинова, са оглавили държавните дружества с отметката – „до провеждане на конкурс“.

Точно такъв е и случаят със Свободна зона-Русе, за която Русе Медиа писа преди време. Бордът бе назначен след конкурс през ноември 2021 г. за срок от пет години, след което последва отстраняването му през май 2022 г. с мотиви – неизпълнение на бизнес програмата, която реално чакаше одобрение в Министерството на икономиката. След като решението бе атакувано в съда, принципалът взе решение досегашният борд от трима души да остане. Ръководството обаче бе увеличено с още четирима души и така бордът стана от 7 члена. Новите имена са на тримата, които трябваше да сменят изцяло ръководството на Свободна зона през май – бившия депутат от БСП Таско Ерменков, Станислав Младенов от столичната БСП и бившия русенски депутат Георги Стоилов, който бе назначен и за изпълнителен директор. Към тях бе прибавен и Александър Пеев, бивш кандидат за депутат от БСП-София. Новите четирима членове бяха назначени до провеждането на конкурс, но с 5-годишен мандат. На практика те реално имат мнозинство да прокарват своята политика.

От Министерството на икономиката публикуваха списък със сменени ръководства в държавните дружества. Това са Българската агенция по експортно застраховане, „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД в Сливен, „Плод и зеленчук“ ЕООД в Габрово, ДКК, ВМЗ, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, „Екоинженеринг РМ“ ЕООД, „Институт по маркетинг“, „Кинтекс“, НИТИ Казанлък, „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД, „Индустриални терени и складове“ ЕАД, „Сводобна зона Русе“ ЕАД и „Национален и логистичен парк Бургас“ АД.

Министър Никола Стоянов обясни, че едва в последните дни на кабинета на Кирил Петков са били обявени конкурси за директорските постове. Има случаи при които конкурсът е обявен в петък, а срокът за подаването на документите изтича в понеделник.

От своя страна Корнелия Нинова заяви, че няма разминавания в това, че всички нови членове на директорски бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Тя обаче не коментира, че е обявила конкурсите след оставката на правителството и срокът за подаване на документи по някои от тях е бил едва 3 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    БКП
    Нинова ти какъв долен крадлив миндил си.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари