Министър Василев: Според нашите разчети, има средства за актуализация на пенсиите

0
Относно средствата по мярката 60 на 40 за бизнеса, той обясни, че трябва да бъдат прецизирани като там, където е зелена зона с ниска заболеваемост да са едни, а в жълта или червена зона - други
Относно средствата по мярката 60 на 40 за бизнеса, той обясни, че трябва да бъдат прецизирани като там, където е зелена зона с ниска заболеваемост да са едни, а в жълта или червена зона - други Снимка: БНТ

"Все още не можем да отстраним шефа на Държавната финансова инспекция"

Това коментира в предаването на БНТ Бизнес.БГ служебният министър на финансите Асен Василев

"Не само аз, но и доста хора в министерството, се опитват да го намерят - има опити за телефонни обаждания, поне 4 пъти опити да му доставят дкументите вкъщи, в момента се работи с нотариус, който да му връчи това нещо. Мисля че на 1 юли цялото това нещо ще приключи, тъй като изтича определен срок, в който ако не можем да го намерим, ще се счита за връчено цялото нещо", обясни Василев.

Това според мен е първо лошо законодателство, допълни той.

"Ако един човек тръгне да се крие по този начин и да не си върши работата - и тук все пак говорим за шефа на Държавната финансова инспекция, който се крие и няма честта и доблестта да се появи", коментира Василев.

Относно информацията, че 43% от държавните средства за последните 2 години са платени без конкурс за обществени поръчки, Василев каза, че се работи по проект за изменение и допълнение на Закона за обществени поръчки, но за това трябва да има действащ парламент. "Успоредно с това работим и по методически указания и промяна в правилника за прилагане", допълни Василев.

Фирмите са доста, но имаме една голяма концентрация в големи фирми, които се занимават в строителство - "Автомагистрали" ЕАД , ДКК "Монтажи", допълни министърът.

"Ние подготвяме проект за актуализация на бюджета", обясни Василев.

"Има голяма вероятност, почти сигурност, да има една нова есенна вълна на коронавируса. Ако има такава, ще трябва доста спешно да се реагира с допълнителни разходи за здравната система, за бизнеса и всичко това в текущия бюджет липсва. В текущия бюджет беше заложено, че кризата ще свърши на 31 март", коментира Василев.

"50-те лева за пенсионерите ще продължат. Според мен обаче, те не трябва да продължат, а трябва да се направи актуализация на пенсиите, така че да влязат по един по-справедлив начин", смята финансовият министър.

"Според нашите разчети, има финансови средства за актуализация на пенсиите. До края на тази година това може да стане - абсолютно."

"Все още се чакат бюджетите на НОИ", допълни министър Василев.

Относно средствата по мярката 60 на 40 за бизнеса, той обясни, че трябва да бъдат прецизирани като там, където е зелена зона с ниска заболеваемост да са едни, а в жълта или червена зона - други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари