Асен Василев: България изгуби 500 милиона лева от такси за превалутиране на лева в евро

0
Членството в Еврозоната е само плюс, убеден е финансовият министър
Членството в Еврозоната е само плюс, убеден е финансовият министър Снимка: БГНЕС

Членството в Еврозоната е само плюс, убеден е финансовият министър

За 2022 година България губи 500 млн. лева от такси за превалутиране на лева в евро, без да се броят други такси. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол, информира БТА.

Министърът отговори на въпрос на народния представител Румен Христов относно приемането на еврото като разплащателна единица в България.

Ползата от приемането на еврото обаче е най-вече в лихвените проценти, подчерта Асен Василев. В Европа банковите лихви се правят по индекси като ЮРОБОР и лихвата пада наполовина, както се видя в Хърватия, когато те приеха общата европейска валута. Това за България би означавало, че държавата ще пести още 500 милиона лева на година, а отделно българският бизнес – няколко милиарда лева годишно, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    До 2 и 3
    Мрете в лайна гейтаци. Да го ръгам на вмирисаните ви майки убитаци….вие ще сте първите курви които ще се отричат от демокрацията.
  • -13
    3
    До 2
    Абе неграмотен изглежда, ама пък се е писАл русенец. До 1 - друго какво ти нашепнаха звездите от варненско?
  • -17
    2
    До № 1
    ами като е заплатата 1200 лв и тока 300 , ще ти е по-гот, а ? Неграмотен ли си ?
  • 31
    1
    Русенец
    Боклук! Пълен цървул. А като заплатата стане 600евра а тока 150евро добре ли ще е бе ИЗЦЪКЛЕН ПЕДАЛ??!??? И това е само един от хиляди примери недоебана продажна курво!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари