Министър Събев: Русе в най-скоро време ще излезе от транспортната изолация

8

Ще развиваме транспорта като високоефективна система, която включва всички видове превози.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на обществено обсъждане за възстановяване на полетите от летище Русе и оптимизиране на преминаването през Дунав мост.

Трябва да разглеждаме летищата, авто- и жп гарите като транспортни центрове, в които потребителят не губи време, а от едно място ползва различни видове транспорт и дори може да пътува с един билет“, каза министър Събев. Той информира, че вчера е провел координационна среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. “Започнахме обсъждане на транспортната карта на страната и ускоряване на инфраструктурни проекти“, обясни министърът.

„По отношение на идеята за възстановяване на летище Русе, имаме уникална ситуация - министерството иска това да бъде направено, разполагаме с подкрепата на другите министри, областният управител и кметът на града работят в синхрон, имаме превозвач с интерес да бъде ползвател, както и добри експерти във въздухоплаването“, заяви министър Събев.

Част от участниците в общественото обсъждане пристигнаха за форума в Русе със специален демонстрационен полет от София.

По време на дискусиите експертите обясниха, че летище Русе към момента е летателна площадка и с малко инвестиции може да стане напълно функционално за обществено ползване. Аеропортът може от април да започне да оперира, ако от страна на държавата и общината бъдат направени инвестиции. Летището ще работи денем при добра видимост за регионална вътрешни полети.

По темата за облекчаване на трафика на тежкотоварни автомобили през Дунав мост при Русе, министърът заяви, че ще бъде направено писмено предложение за действията за ускорено преминаване на пътници и товари.

България ще има все по-добри и бързи транспортни връзки, бе категоричен Николай Събев. “Започнах с БДЖ. Смятам да махна служебните коли на всички ръководители на БДЖ и да ползват само обществен жп транспорт. Река Дунав също е приоритет в коалиционното споразумение. Ще положим всички усилия плавателният път да бъде използван 365 дни. Ще започнат и категорични действия по удълбочаване“, посочи министърът.

Русе в най-скоро време ще излезе от транспортната изолация. Поех ангажимента да работя в обществена полза, защото каквото съм започнал, съм го довършил. Какви ще бъдат резултатите зависи това колко съмишленици ще имаме“, каза в заключение Николай Събев.

Форумът беше организиран със съдействието на кмета на Община Русе Пенчо Милков. Поканени за участие бяха всички заинтересовани страни и отговорни институции в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари