Мика Зайкова: Ще държим минималната заплата да е 50% от средната у нас

14
От ИТН предлагат помощ в размер на 24 минимални заплати за всяко новородено дете
От ИТН предлагат помощ в размер на 24 минимални заплати за всяко новородено дете Снимка: 7/8 TV

От ИТН предлагат помощ в размер на 24 минимални заплати за всяко новородено дете

Днес е 4-тия ден от предварителните преговори за съставяне на кабинет между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

Теодора Пенева от "Има такъв народ" представи едно от техните предложения за помощ на млади семейства и решаване на проблема с ниската раждаемост. От ИТН предлагат помощ от 24 минимални работни заплати за всяко дете. Тази сума няма да бъде еднократна помощ, а ще се изплаща първите 7 години, като месечна надбавка. Условието е родителите да се осигуряват в България и през тези 7 години да живеят у нас, информира Евроком.

Мика Зайкова наблегна на проблема с пенсионната система у нас. Според нея е нелогично от близо 2,5 милиона пенсионери над 1 милион да са с минимална пенсия. Тя заяви, че е нужна спешна пенсионна реформа. Тя обърна внимание, че в тази реформа трябва да се включат и работодателите, а не само държавата, за да е наистина успешна.

"Пенсията е заместващ доход на това, което си получавал. В България този заместващ доход е най-нисък в цяла Европа. В Норвегия този доход е 90% от това, което си получавал, но трябва да се отбележи, че там има и данък. Трябва преразгледаме този процент у нас, така че да осигурим нормален живот на пенсионерите", коментира Зайкова.

Тя каза, че от ИТН ще държат минималната работна заплата да стане 50% от средната заплата у нас и в дългосрочен план ще работят пенсията да се превърне в доход, който да осигурява спокоен живот, а не да е близък до прага на бедност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари