Михаил Миков: Когато има тежка политическа криза, единственият изход са избори

0
След това управление БСП трудно ще може да има претенцията да представлява левицата на България
След това управление БСП трудно ще може да има претенцията да представлява левицата на България Снимка: БГНЕС

След това управление БСП трудно ще може да има претенцията да представлява левицата на България

"Очевидно е, че конфигурацията на политическите партии в България е достигнала такова равнище, че без коалиционно управление, без търсене на някакви разумни решения, трудно може да се върви напред и да се постига консолидирано управление. Но това, в същото време, е непостижимо, доколкото партиите очевидно не могат да примирят противоречията си, защото те са на първо място противоречия не политически, а противоречия междуличностни, противоречия персонални, а на второ място партиите изгубиха капацитета си да представляват широки маси от граждани. Типичен пример в това отношение е и БСПБСП вече не е лява партия и трудно може да представлява интересите на левите хора в България", това каза в "Посоките на делника" по БНР бившият председател на Народното събрание и на БСП Михаил Миков в коментар за политическата обстановка преди вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

"Ако БСП беше на мястото си, трудно би трябвало да приеме конфигурация, в която тя е младши партньор, а всички останали партии са десни, исторически противници на лявото и на БСП. За БСП участието в това управление е негативно и аз го заявих още когато БСП се включи в това дясно управление. Негатив, който още повече ще намали общественото ѝ влияние. След това управление БСП трудно ще може да има претенцията да представлява левицата на България", заяви Миков и добави, че е очаквал ИТН да напусне коалицията:

"Във всеки един момент при такава коалиция може да се очаква някой от коалицията да напусне и по този начин да се отиде към ескалация на напрежението, респективно към политическа криза, защото прекалено много отговорности се възлагат на една такава крехка конструкция, която всеки един момент може да се срути. Дори сега да запазят мнозинство, няма да могат да решават големите въпроси пред България, да не говорим даже за това, че правителството шести месец управлява без управленска програма и без законодателна програма, а законодателната му продукция е твърде оскъдна, твърде постна."

Михаил Миков не очаква сериозни размествания в парламентарното представителство при предсрочни избори.

"Може би ще се появи някой нов с малко присъствие, колкото да осигури някаква подобна коалиция на сегашната. Но това не значи да не се провеждат избори. Когато има тежка политическа криза, единственият изход са избори. Или пък ще има някакво временно закрепване, което, при това ниво на обществено доверие, едва ли ще даде възможност на правителство, на парламент да реши тежките предизвикателства пред България - инфлация, предстояща рецесия, все по-голямо противопоставяне между обществени групи и в същото време все по-малко възможност, капацитет за обединяване, за сплотяване на гражданите."

"Когато хората, които участват в политиката, си поставят мръсни цели, тя непременно ще бъде много мръсна игра", отговори бившият председател на парламента на въпроса дали българската политика е мръсна игра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари