МФ: Намаляването на ДДС ще вдигне данъците

0
От ведомството предупреждават, че корпоративният данък може да скочи до 17-18 %
От ведомството предупреждават, че корпоративният данък може да скочи до 17-18 % Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство предупреди, че ще се наложи вдигане на данъци, ако ДДС ставката за определени стоки спадне от 20 на девет на сто.

В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Владислав Горанов предупреждават, че корпоративният данък може да скочи до 17-18 % или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, предава БГНЕС.

В момента промените в ДДС ставката се обсъждат от бюджетната комисия в Народното събрание.

Щетата за хазната от намаляването на ДДС-ставките за всички предложени стоки и услуги ще бъде милиард и 800 милиона лева, пише в становището, подписано лично от финансовия министър Владислав Горанов, който нееднократно е заявявал, че е против диференцирането на ДСС-ставката.

Също така трябва да подчертаем, че сметките са направени при намаляване на ставката от 20 на 9 на сто, тъй като в противен случай това не би могло лесно да се защити пред Брюксел.

Изчисленията са не само при спад на ставката за ресторантьорите и книгите, както искат депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти, а и за всички искания на опозицията – например за детските стоки, което е искане на ДПС и за лекарствата от списъка на НЗОК, искане на БСП, също така са включени и фитнес-залите.

Именно от намаляването на ДДС върху лекарствата ще дойде най-голямата щета за хазната. Става дума за 1 500 000 000 лв. от постъпленията на фиска. От ресторантьорите щетата за хазната ще бъде 150 милиона. Това е число, което вече бе обявено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари