Международен проект разви двустранно партньорство между немско и българско училище

0

В периода от 07.10.2014г. до 14.10.2014г. 20 ученици от 8 клас на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ Русе, придружени от преподавателките по немски език Раиса Петкова и Юлиана Иванова бяха на посещение в Реалшуле, гр. Оберкирх, ФР Германия по международен проект за двустранно партньорство между немското и българското училища.

Учениците осъществиха посещения в местна търговска компания, където се запознаха с начините им на работа, възможностите за професионално обучение в Германия и дуалната образователна система.

Те бяха поканени от кмета на Оберкирх г-н Матиас Браун в кметството на града, където научиха повече за начините на управление, административно-стопанската структура на региона, партньорските връзки на града с българския град Видин, и особеностите на пазара на труда в областта.

Част от програмата беше и посещение на централата на стопански региона Ортенау, където учениците се запознаха с дейността на повече от 150 водещи световни компании, опериращи на територията му и професионалните  възможности, които те предлагат.

Българските ученици работиха заедно с немските си връстници в смесени групи по проектна работа на тема „Родината няма граници“.

По време на престоя си в Германия те бяха настанени в приемни семейства със свободни занимания: екскурзии, излети, спорт и др.

Учениците бяха зарадвани от г-н Вили Щехеле с посещение в най-големия увеселителен парк в Германия „Европапарк“.

Международният проект „Двустранно партньорство за ученически обмен“ с Реалшуле в гр.Оберкирх се осъществи с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари