Мазут се изля от полупотънал кораб край Русе

1
Няма опасност от екологична  катастрофа, категорични са от РИОСВ и Морска администрация
Няма опасност от екологична катастрофа, категорични са от РИОСВ и Морска администрация Снимка: briagnews.bg

Пробив в корпуса на кораба „Панайот Волов“ причини разлив на гориво и смазочни материали във водите на Дунав.

Инцидентът е станал още на 9 февруари в района на пристанище Запад, но за него се разбра едва днес, пише briagnews.bg

Няма опасност от екологична  катастрофа, категорични бяха от РИОСВ и Морска администрация. Корабът е на понтон да зимува. Въпросният ден започва да нахлува вода в него. Тъй като мястото е плитко, плавателния съд не потъва, а засяда на кърмата, а носът му е вързан с въжета за брега, обясни началникът на Морска администрация капитан Иван Жеков. Собствениците на „Панайот Волов” от БРП веднага реагират на сигнала на техния екип. С помощта на пожарната се поставят бонови заграждения около кораба.

Тъй като обаче в началото на февруари около него е имало само лед, тези ограждения не са били полезни, установили специалистите. След размразяване на водата, е започнало и образуване на петно от нафта и смазочни материали от трюма на кораба. За да се избегне замърсяване на реката, от БРП по препоръка на

Морска администрация купили голямо количество абсорбенти. От средата на февруари до вчера те се изливат непрекъснато във водата, за да не се допусне екологична катастрофа, поясни още капитан Жеков. От регионалната екоинспекция също са проверили сигнала. От там са проследили действията, които по компетентност разпорежда Морска администрация. Има замърсяване на водата в района на лимана, но за екокатастрофа не може да се говори, категорични са експертите. И в момента корабът е полу под вода, не се знае още причината за пробива в него. Осигурено е 24-часово дежурство и наблюдение на ситуацията. 

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари