Мъж почина, докато протестира срещу застрояването в Пловдив

0
На място веднага е дошла линейка, не са успели да го спасят
На място веднага е дошла линейка, не са успели да го спасят Снимка: БГНЕС / Архив

На място веднага е дошла линейка, не са успели да го спасят.

Възрастен мъж почина при гражданско неподчинение днес в Пловдив. Трагедията се е разиграла тази сутрин в квартал Кючук Париж, където живеещи на района излязоха да изразят несъгласието си със застрояване на междублоковото пространство зад т.нар. Юбилеен блок. От години мястото се ползва от жители на квартала, които не желаят сега там да изникне поредната жилищна кооперация.

„Беше около 80-годишен. Още към 8 сутринта му беше лошо. По едно време се свлече на земята, викнаха линейка, но не можаха да го спасят”, разказаха участници в протеста, цитирани от TrafficNews

По думите на очевидци мъжът още е бил жив, когато е пристигнал медицинският екип. По-късно обаче лекарите съобщили, че е починал, вероятно от инсулт. В момента линейката все още е на мястото заедно с екипи на Първо РУ. Тук са и част от протестиращите.

Протестът е бил обявен в социалните мрежи, но хората не са имали разрешение за него.

"Това не е законен протест, а гражданско неподчинение. Ако има организиран протест, би трябвало да има уведомителни писма до кметството, да е съгласуван с Общинска полиция, за да бъде осигурена охрана и медицинска помощ. Нищо такова обаче не е направено. Хората са излезли щом са видели строителната техника", коментира пред TrafficNews кметът на район "Южен" Костадин Язов.

В Първо РПУ е образувано досъдебно производство. Починалият мъж е на 80 години, живее т.нар. Юбилеен блок.

Протестите в района започнаха преди седмица, след като стана ясно , че на въпросния терен, който е частна собственост, предстои да бъде издигнат жилищен комплекс. Кметът на район „Южен” Костадин Язов заяви, че този терен е частна собственост, реституирана на наследниците на рода Калпакчиеви. Искането за промяна на устройствения план е от 2006 година по правилата на стария ЗУТ. През 2017 година общината е издала и строително разрешение.

„Документите според юридическа нормативна уредба са изрядни. Това, на което трябва да се обърне внимание, е кога се издадени документите за парцела, тъй като има разлика в законодателството. До 2007 година Законът за устройство на територията за промяната на ПУП-ПРЗ е бил само на уведомление – двуетапно. На първия етап, промяната е била обжалвана, но жалбата е била отхвърлена от Експертен съвет по устройство на територията. На втория етап е изпуснат момента при заповедта да се обжалва. Това се случва на 5 декември 2005 година при действащия тогава ЗУТ.

След 2007 година всичките тези процеси - промяна на ПУП – ПРЗ са били с обществено обсъждане. Истината е, че действието на законите в България влиза в сила от датата на приемането им или в бъдеще, но не и в изминал период. Т.е. към онзи момент откъм нормативите на ЗУТ всичко е било направено по закон”, обясни кметът на „Южен” Костадин Язов.

На място в момента има полиция, работата по случая продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари