Масова стрелба в университет в Прага

0
Има жертви и десетки ранени
Има жертви и десетки ранени Снимка: AP Photo/Petr David Josek, БТА

Стрелецът е бил неутрализиран

Няколко души са убити, а десетки са ранени при стрелба в университетска сграда в центъра на столицата Прага, без да уточни колко са жертвите, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

"На базата на предварителна информация може да потвърдим, че на мястото има убити и ранени хора", пише в публикацията в социалната платформа "Екс".

По-късно полицията съобщи, че стрелецът в университетска сграда "е ликвидиран".

Ръководството на Философския факултет на Карловия университет, информирайки за стрелбата в една от сградите му в Прага, е разпратило писма по електронната поща на студентите си с текст: "Останете там, където сте. Не излизайте никъде, ако сте в зала в сградата. Заключете се и поставете мебели на вратите, изгасете осветлението."

За момента не са изнесени подробности за жертвите и обстоятелствата около стрелбата. Полицейски екипи са били изпратени незабавно на мястото на пражкия площад "Ян Палах". Там се намират също сгради на Академията по изкуства, архитектура и дизайн, посочва АП.

Предполагам, че има по-голям брой ранени. Линейки и лекари са на място", каза говорителят на спасителните екипи Яна Поштова пред Deník.

Към мястото се отправя министърът на вътрешните работи Вит Ракушан.

Стрелецът е загинал“, заяви кметът на Прага Бохуслав Свобода, полицията също потвърди, че са го неутрализирали.

"Стрелецът е загинал, това е добър резултат от гледна точка на трагедията, но ще трябва да анализираме цялото нещо и след това ще трябва да информираме обществеността", заяви кметът.

"Винаги сме смятали, че това не е европейски проблем, но за съжаление се оказва, че светът ни се променя“, допълни той.

Премиерът Петър Фиала отмени работната си програма и помоли жителите да спазват препоръките на полицията.

В момента се намесваме на площад Ян Палах във връзка със съобщената стрелба в университет. Всички части отиват към мястото“, пишат от полицията в социалните мрежи. „По първоначална информация можем да потвърдим, че на място има загинали и ранени“, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари