Масирани проверки на щандовете за риба в Русе

0
В ход са засилени проверки от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе във връзка с предстоящия празник Никулден
В ход са засилени проверки от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе във връзка с предстоящия празник Никулден Снимка: България днес

В ход са засилени проверки от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе във връзка с предстоящия празник Никулден

Това стана ясно от проведена среща между директора на институцията инж. Иван Ласонин и областния управител Анатоли Станев. „Проверките ще осигурят много по-голяма сигурност сред потребителите, а същевременно ще са от полза и за лоялните търговци, защото ще елиминират напълно възможността за измами и съответно продажба на непроверени храни“, коментира Станев. Той призова също за бдителност и стриктност сред проверяващите, подчертаха от Областна администрация - Русе.

Засилените проверки ще продължат до 6 декември включително, като ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. На територията на област Русе има 16 специализирани обекта за търговия с риба и рибни продукти. Два от тях са подвижни. Вече са проверени са и трите функциониращи производители на рибни продукти в региона. Нарушения не са установени.

По време на проверките, които са част от национална кампания на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Припомняме, че върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. От БАБХ призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари