Мащабна акция на ИАРА и Гранична полиция по Дунав

1
Бракониерски мрежи и риба са иззети, нарушители са санкционирани
Бракониерски мрежи и риба са иззети, нарушители са санкционирани Снимка: ИАРА

Бракониерски мрежи и риба са иззети, нарушители са санкционирани

Екипи от ИАРА и Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Русе организираха мащабна проверка по река Дунав. В акцията се включиха служители от отдел „Централен Дунав“ и Териториалните звена в Русе, Плевен, Силистра, Габрово, Велико Търново. Проверката е извършена по протежението на река Дунав, основно в териториите на градовете Свищов, Белене и Козлодуй, информира Съюзът на ловците и риболовците в България.

Установени са 5 броя лави с по 60 бр. (общо 300 куки) и 4 немаркирани хрилни мрежи, поставени в работно положение. Проверени са и любители риболовци, но не са констатирани нарушения при тях.

След предварително наблюдение на река Янтра, инспектори от ИАРА-Русе установиха лице, което извършва риболов с две бракониерски мрежи в устието на водоема. За констатираното нарушение е съставен акт, а мрежите и лодката на нарушителя са отнети в полза на държавата. Уловената риба от видовете – шаран, сребриста каракуда, морунаш, скобар и платика е върната обратно във водата.

Рибарите Орлин Николов и Иван Атанасов, заедно с гл. специалист Емил Енчев от ИАРА-Силистра, освободиха застрашена риба в река Дунав. Проверката е извършена в района на с. Ветрен, област Силистра, а рибата е руска есетра.

Врачански инспектори извършиха проверка по Дунав. При обход по вода в участъка на р. км 692-660 в района на гр. Козлодуй са намерени и изтеглени 13 немаркирани мрежи. Уловената в тях риба: пъстър толстолоб, шаран, морунаш беше върната във водата. Уредите са иззети за съхранение.

Проверка по вода е извършена на язовир „Студен кладенец“. Там служители на ИАРА-Кърджали са извадили две бракониерски мрежи по 100 м в района на с. Широко поле. Уловената в тях общо 23 кг риба (шаран, сом, каракуда) е освободена.

Системен бракониер, стар познат на надзорниците, е заловен на местопрестъплението след нощно наблюдение в м. Сламената колиба на язовир „Сопот“. От заложената мрежа е освободена около 100 кг риба – шаран, бяла риба, платика, костур.

След наблюдение на съмнителни лица около бреговата ивица на Кременишки ръкав на язовир „Дяково“, е констатирано, че залагат мрежа. Инспекторите от Кюстендил предприемат действия по изваждане на мрежата с дължина 200 м. От нея е извадена 18 кг риба (предимно костур), която своевременно е върната във водата.

Бургаски надзорници извършиха проверка по подаден сигнал в езеро Узунгерен, до Природозащитен център „Пода“. Провеждат наблюдение и установяват нарушител с лодка, който излиза с две извадени мрежи. Уловената в тях риба е освободена, а мрежите и лодката са иззети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари