Машинист на пътнически влак отказа да потегли на червено към гара Драгоман

6
Машинистът е получил устно нареждане да го направи, но не го е изпълнил
Машинистът е получил устно нареждане да го направи, но не го е изпълнил

Машинистът е получил устно нареждане да го направи, но не го е изпълнил

Само три дни след жестоката жп катастрофа в Гърция, при която загинаха 57 души, у нас е имало инцидент, който доста напомня за нарушенията на правилата при трагедията край град Темпе. Случаят е от 3-и март на гара Калотина - Запад и за щастие от него не са произтекли опасни последствия, показва справка в бюлетина за железопътните нарушения в България, пише OFFNews​.

В 14:02 ч. на въпросната гара дежурният ръководител движение е нарушил правилника за движение на влаковете. Заради това международният бърз влак от Димитровград/Цариброд (Сърбия) за София на БДЖ - Пътнически превози е закъснял с 22 минути. При последвалата проверка е установена вината на въпросния служител на НКЖИ с 20-годишен стаж и той е бил отстранен от работа.

В сводката обаче не се уточнява какво е било прегрешението на ръководителя на движението.

Гаровият служител е казал на машиниста на пътническия влак да замине на червен светофор към гара Драгоман и не му е връчил задължителната писмена заповед за движение при специални условия, пише OFFNews. Машинистът обаче е отказал да го направи и е позвънил на началника си, който от своя страна е уведомил за случващото се Районната железопътна инспекция София (регионалния клон на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" - ИАЖА). Така се е стигнало до по-задълбочена проверка и отстраняването от работа на дежурния ръководител движение от районната инспекция по безопасност на превозите на НКЖИ (звеното за вътрешен контрол на гарите).

Останалата част от дежурството по спешност е била поета от началника на гарата.

В конкретния случай тежките и тромави процедури в регламентите на БДЖ И НКЖИ са помогнали да се избегне опасна железопътна ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    железничар в резерва
    Всепризната истина е,че всички правила и изисквания в нормативните актове и правилници на железниците са писани с кръв-разбирай след реални казуси.Браво на колегата!Така се защитава авторитета на една опасна и отговорна професия,която е непозната за мнозина-на локомотивния машинист.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари