Мартин Шулц напуска Европейския парламент

0
Шулц, който е член на Германската социалдемократическа партия съобщи, че възнамерява да се завърне в политиката в Германия
Шулц, който е член на Германската социалдемократическа партия съобщи, че възнамерява да се завърне в политиката в Германия

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц напуска поста си.

Шулц, който е член на Германската социалдемократическа партия съобщи, че възнамерява да се завърне в политиката в Германия. Пред ARD той уточни, че днес ще даде повече информация за своите политически намерения, предаде БГНЕС.

В. „Зюддойче цайтунг” пише на сайта си, че Шулц „се впуска в германската политика” и че в редиците на социалдемократите все още няма решение кой ще поведе ГСДП – Шулц или председателят на партията Зигмар Габриел. Трети вероятен кандидат е кметът на Хамбург Олаф Шолц.

АФП съобщава, че 60-годишният Шулц влиза в германската политика, където догодина може да е съперник за канцлерският пост на Ангела Меркел.

По информация на „Зюддойче цайтунг” Шулц няма да се кандидатира за трети мандат като председател на Европарламента и вместо това ще оглави листата на социалдемократите в Северен Рейн Вестфалия на изборите през 2017.

Какво точно място ще заеме Шулц в германския политически живот, още не е решено, пише мюнхенското издание.

Шулц може да замени популярния външен министър социалдемократ Франк-Валтер Щайнмайер, който през февруари ще бъде избран за федерален президент.

От няколко месеца има и слухове, че Шулц може да измести от лидерското място в ГСДП недолюбвания Зигмар Габриел – вицеканцлер и министър на икономиката.

ГСДП ще определи кандидата си за канцлерския пост в края на януари.

Медиите пишат, че възможен сценарий е и това Шулц да оглави германската дипломация през февруари, да се бори за канцлерския пост, а после да поеме отново външнополитическия ресор в нова голяма коалиция.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари