Мартин е най-предпочитаното име в Русе

0
Мартин е най-предпочитаното име в Русе
Снимка: novini10.com

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2013 г. родителите на новородените деца в област Русе са използвали 845 имена, с които са нарекли своите наследници, съобщават от държавната структура.

Най-предпочитаното мъжко име е Мартин - с него са кръстени общо 35 новородени момчета. На второ и трето място се нареждат имената Александър (предпочетено от родителите на 29 мъжки рожби) и Виктор (27 момчета). Първата десятка на мъжките имена се допълва от Никола, Кристиян, Даниел, Николай, Емир, Алекс и Калоян. През 2012 г. най-разпространеното мъжко име за новородено в областта е било Александър.

За страната, сред новородените момчета най-разпространено е името Георги - общо 1118 деца. В област Русе с това име са кръстени 13 момчета.

Най-често срещаното име при новородените момичета е Никол - с това име са кръстени 30 момичета. На второ място е Виктория - на римската богиня на победата са кръстени общо 25 бъдещи представителки на нежния пол. При момичетата на трето място място е женският вариант на Александър - името Александра са предпочели за своите момичета 17 родители. Сред първите десет най-често срещани имена попадат и Калина, Габриела, Рая, Симона, Михаела, Моника, и Ева. През 2012 г. най-предпочитаното женско име е било Виктория.

Общо за страната през 2013 г. сред новородените момичета най-предпочитано е името Виктория - 877 деца.

Общо 17 новородени са кръстени с по 2 собствени имена. Десет от имената са на момичета, а 7 - на момчета. През 2012 г. новородените с по две имена са били 61.

През 2013 г. най-голям брой бебета в област Русе са кръстени с първата буква от българската азбука - 99 деца. Имената на 520 новородени се срещат само веднъж.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари