Мариян Димитров: Къщата на д-р Хитов да се предаде на Историческия музей

2
Димитров се обръща към Пенчо Милков да насрочи обществено обсъждане по тази тема
Димитров се обръща към Пенчо Милков да насрочи обществено обсъждане по тази тема

Публикуваме изказване на Мариян Димитров на заседание на Общински съвет от 17 юни 2021 г. на тема "Направа на паметник и къща - музей на Панайот Хитов в Русе":

"УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя изказване по точка 2 от дневния ред (относно Отдаване под наем на имот – частна общинска собственост, за клуб на Сдружение „Блок 14“.)

Споделям загрижеността на кмета Пенчо Милков и администрацията на общината за подпомагане на изкуството и културата в гр. Русе, развивани от юридически лица с нестопанска цел осъществяващи дейност в обществена полза. Нямам нищо против сдружение „Блок 14“ да получи под наем подходящ общински имот без търг или конкурс, дори за срок от 10 години.

Аз и група граждани живеещи от 60 години в този квартал възразяваме да им бъде предоставен точно този общински имот, по следните причини:

Това не е обикновен общински имот, а е построената много преди 1939 г. къща на наследниците на войводата Панайот Хитов.   В нея до смъртта си през 1991 г. живя внука му д-р Панайот Хитов, известен русенски дерматолог, един от големите интелектуалци на гр. Русе, а до 1977 г. живя неговата майка и снаха на видния възрожденец – Надежда Хитова.

На тях дължим съхраняването на ръкописните спомени на войводата, които след намесата на Пенчо Кубадински и редакцията на Николай Хайтов са издадени през   1973 г. и 1975 г. Мебелите, както и цялата къща са сватбен подарък от войводата Панайот Хитов на Надежда и първородния му син      д-р Симеон Хитов. Родното семейство на Надежда Хитова е прототип на Вазовите герои от „Под игото“ – Лалка и д-р Соколов.

Къщата, в която в продължение на 38 години, до смъртта си на 22 февруари 1918 г., е живял войводата Панайот Хитов се намираше в двора на този общински имот и беше съборена през 1978 г., тъй като на нейното място се построи днешната Русенска художествена галерия.

В Регионалния исторически музейРусе се съхраняват над 500 музейни единици свързани с живота и дейността на Панайот Хитов.

През 2006 г. видният русенски историк и изследовател на дейността на войводата д-р Веселина Антонова, заедно с наследници на войводата, основа Фондация гражданска инициатива за къщамузей на Панайот Хитов в Русе. Повече от 40 години пред Русенската художествена галерия стои плоча с вече поизтрити букви, на която е записано, че в този район ще бъде издигнат паметник на Панайот Хитов.

Макетът на този паметник отдавна е изработен и се съхранява от известния русенски скулптор Георги Радулов, който изявява желание да го предостави безвъзмездно на Община Русе. Поради извършена реституция на родната къща на Панайот Хитов вече не съществува и единствения в България негов музея в Сливен.

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Ето защо, ние, група граждани живеещи в този район, предлагаме:

  • Пред този общински имот да се издигне паметник на Панайот Хитов.
  • Къщата на д-р Хитов да се предаде на Регионален исторически музей – Русе за стопанисване и изграждане музей на войводата или да се предостави на Русенската художествена галерия за направата на музейни сбирки на войводата и на видни русенски художници, като целият комплекс се включи в 100 – те национални туристически обекти.
  • Ако и това е невъзможно, къщата да се предостави на НПО, което да поеме ангажимента на част от площта да направи музейна сбирка свързана с живота на Панайот Хитов.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Молим Ви да оттеглите тази точка от дневния ред на днескашното заседание на Общински съвет – Русе и преди вземането на окончателното решение да насрочите обществено обсъждане по тази тема.   

Благодаря ви за вниманието!

Благодаря и на всички граждани, които отделиха от ценното си време и с присъствието си подкрепиха делото на славния войвода Панайот Хитов!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари