Ремонтът на музея на баба Тонка се превърна в сага

0
Къщата стои затворена за посетители повече от 20 години, след като беше реституирана
Къщата стои затворена за посетители повече от 20 години, след като беше реституирана

В истинска сага се превърна ремонтът на къщата-музей баба Тонка в Русе.

Последният пусков срок на обекта трябваше да е на 3 март 2014, но сградата няма да бъде открита и следващата година на тази дата, съобщи БНТ-Русе

Къщата стои затворена за посетители повече от 20 години, след като беше реституирана. Преди 10 години Община Русе получи собствеността на сградата, но тя беше започнала да се руши. 

За 200-годишнината от рождението на Баба Тонка през 2012 г. бяха осигурени 230 хиляди лева и през ноември най-сетне ремонтът започна. Заради срутване на една от стените той прекъсна и трябваше да се изготви нов проект и всяка дейност е трябвало да се съгласува с националния институт за недвижимото културно наследство.

Както всяка една стара сграда, която се реконструира, така и тази, която е изключително стара, крие своите изненади. Излязоха много допълнителни проблеми, които трябваше да бъдат решени. Вече всичко от тези неприятни изненади е отстранено”, каза зам.-кметът на Община Русе Димитър Наков. 

Според неговите прогнози ремонтът трябва да приключи в началото на следващата година. Това обаче не означава, че музеят ще отвори врати. 

Оказва се, че все още не са осигурени средства за оборудването на експозицията.

Ще трябва да потърсим пари за съвременна техника – презентационна, за вкарване на театралност и декори при експонирането на тази история, която е част от националната история”, обясни директорът на РИМ – Русе Николай Ненов. 

Необходимите за това около 100 хил. лв. биха могли да се осигурят от проекти по така наречената норвежка програма или от американски фондове, уточни Ненов. 

Дотогава експозицията ще продължава да стои в съседната къща-музей на Захари Стоянов.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари