Мария Толева: Няколко лечебни растения могат да потушат гастрита и колита

0
Комбинация от  сладник, ангелика, невен, лайка ,жълт кантарион, анасон, мента са благотворни за стомашни проблеми
Комбинация от сладник, ангелика, невен, лайка ,жълт кантарион, анасон, мента са благотворни за стомашни проблеми Снимка: Фейсбук

Забързаният начин на живот, храненето „на крак“, стресът на всекидневието са виновниците за различните проблеми на стомаха, твърди русенката Мария Толева, хабилитиран специалист по приложения в медицината на биологично активни вещества, извлечени от природни източници, етерични масла и лечебна козметика

Най-често срещаното заболяване е гастритът - възпалението на стомашната лигавица. Разграничават се основно две форми: остра, причинена от краткотрайно увреждане на стомашната лигавица, и хроничен гастрит.

В по-голямата част от случаите хроничната форма на гастрит се развива в резултат на инфекция с Helicobacter pylori. Тези бактерии атакуват и 'изяждат ' лигавицата на стомаха, причинявайки производството на стомашен сок, който от своя страна уврежда стомашната лигавица. Други фактори за появата на гастрит включват злоупотреба с кафе и цигари, мазни храни, алкохол, редовен прием на аспирин, стрес.

Хроничният гастрит е показан от следните симптоми: гадене, притискащи болки в стомаха, повръщане, обща умора, намалена работоспособност, загуба на апетит.  Много гастроентеролози не се ограничават само до лекарства.  В зависимост от причините и степента на заболяването може да се препоръча, натурална терапия - хранителни добавки, билки или тинктури.

Колитът е заболяване, което също се характеризира с хронично възпаление на лигавицата, но започва от ректума и постепенно се разпространява в дебелото черво, като причинява  затруднено храносмилане, което води след себе си множество форми на дискомфорт – киселини, подуване и газове, гадене, оригване, лош дъх, болки в корема, безсъние или синдром на раздразненото черво. Една от основните причини за широко разпространените хронични смущения при храносмилането е нездравословното хранене, което претоварва прекомерно организма и изчерпва ензимите в него.

В помощ на тези заболявания може да бъде и фитотерапията, но консултът и изследванията от гастроентеролозите са задължителни. Препоръчвам тинктурата Херба Гаст, заради широкоспектърното действие на билките, които съдържа - Сладник/корен/ , Ангелика/корен/, Невен/цвят/ Лайка/цвят/ ,Жълт кантарион/стрък/, Анасон/семе/, Мента/лист/.

В корените на СЛАДНИКА се съдържат флавоноиди, които облекчават дискомфорта и възпалението на храносмилателната система. За разлика от повечето медикаменти, които се използват за лечение на гастрит с повишена киселинност , сладникът не намалява  стомашната  киселина , а действа като стимулира мукозните клетки в стомашната лигавица, като повишава устойчивостта и към увреждащото действие на солната киселина.

При болки в стомаха АНГЕЛИКАТА проявява успокояващо действие и подобрява перисталтиката на червата. Полезна при  колики, метеоризъм, гадене, диспептични заболявания и стомашно - червни спазми.

ЖЪЛТИЯТ  КАНТАРИОН действа добре на хора, които са много изнервени и стресирани. Билката може да се употребява за лечение на язвена болест и  гастрит. Симптомите на стомашно неразположение бързо се успокояват.

АНАСОНОВОТО СЕМЕ е натурален спазмолитик и  повлиява много добре  болките в стомаха и червата, при колики и газове.

 МЕНТАТА намира приложение при синдрома на раздразнено дебело черво. Същевременно билката действа отпускащо на стомашните мускули. Тези нейни действия улесняват храносмилането и намаляват отделянето на газове – най-честа причина за тежест в стомаха.

ЛАЙКАТА е незаменима  при остри стомашни заболявания: постига бързо облекчаване на симптоматиката. Използва се и при хронични възпалителни състояния на стомашната лигавица, дори при язва.

НЕВЕНЪТ може да заздрави лигавицата на стомаха и червата. Горчивите вещества в биохимичния му състав стимулират освобождаването на храносмилателните ензими.

Но най-важното е не просто да приемаме билките, а и да намалим стресовите ситуации в ежедневието. Правете ежедневни разходки, опитайте се поне за половин час да не мислите да проблемите си, по-често ходете сред природата, на слънце и чист въздух, съветва Мария Толева

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари