Манолова: Искаме оставката на шефа на ЦИК

0
„Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ не могат да бъдат вписани със собствените си имена в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия“, възмущава се Мая Манолова
„Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ не могат да бъдат вписани със собствените си имена в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия“, възмущава се Мая Манолова Снимка: БГНЕС

Това е политическа поръчка и саморазправа с опонентите, които са извън парламента, смята тя

„Искаме оставката на шефа на Централната избирателна комисия (ЦИК) заради незаконното и нагло решение, с което тежко се нарушава и пренаписва Изборният кодекс. Според това решение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ не могат да бъдат вписани със собствените си имена в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия“.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите, цитирана от bTV.

„Това е политическа поръчка и саморазправа с опонентите, които са извън парламента. По този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, срещу политическите конкуренти, демократичните формации и гражданите и гражданските организации, които ще участват в предстоящите избори“, каза Манолова.

Тя подчерта, че начинът, по който е взето решението, е брутален.

„В дневния ред на заседанието на ЦИК такова предложение не е правено. Предложението е лично от председателя на ЦИК по време на заседанието, в нарушение на Изборния кодекс и е подкрепено от членове, излъчени от всички партии в парламента, с явното съзнание, че нарушават закона. Подали сме жалби до Върховния административен съд, защото не става дума само за политически произвол, а за тежко нарушение на Изборния кодекс“, заяви Мая Манолова.

„Няма да ни спрат. Това издава страх и паника, най-вече на управляващите и на партиите в парламента, от новите субекти. Мислят, че по този начин ще спрат „Изправи се.БГ“ и останалите формации да участват на изборите, които биха се включили в резултат на протестите през лятото. Те карат граждански формации да използват имената на партии, което никой от нас не желае“, категорична е Манолова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари