Мълния предизвика пожар в Пирин

0
В планината днес е имало силна гръмотевична буря
В планината днес е имало силна гръмотевична буря Снимка: Посетителски информационен център на Национален парк „Пирин”, Facebook

В планината днес е имало силна гръмотевична буря

Мълния е предизвикала пожар в Пирин планина, в района Дончови караули над хижа „Вихрен“, на територията на Национален парк „Пирин“, каза директорът на парка Росен Баненски. В момента сме на мястото на пожара, който е на над 2400 метра надморска височина, заедно с два екипа на пожарната служба на Разлог и Банско и екип от Дирекция „Национален парк Пирин“, каза още Баненски. По думите му огънят е обхванал клек, стихията вече е овладяна, но екипите остават на място до пълното потушаване на пожара, предаде БТА.

Сигнал за забелязан дим в района на Дончови караули, в парков участък „Вихрен“, е подаден днес около 12:00 часа. За възникналия пожар своевременно са уведомени всички лица и компетентните институции, които са част от схемата за оповестяване при възникване на пожари на територията на парка - дирекция „Национална служба за защита на природата" и районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Банско и Разлог, съобщиха от дирекцията.

В 12:30 часа спасителна група от паркови служители и пожарникари се е отправила към мястото, за да установи точното положение на пожара и да предприеме незабавни действия за погасяването му. Теренът е труднодостъпен и може да се достигне само след два-три часа пешеходен преход от хижа „Вихрен“, посочват още от дирекцията на националния парк. Към 16:00 часа хората от спасителната група са стигнали до мястото и вече са овладели огъня. Изкопана е ограничителна линия. Огънят се третира с вода, която пренасят на гръб, съобщиха още от дирекцията на парка.

Сигналът е подаден от турист, каза Росен Баненски. Той посочи, че в планината днес е имало силна гръмотевична буря. „Знаехме, че има паднали мълнии в района, но сега, от силния вятър и от покачващите се температури, се е разгоряло“, каза още Баненски.

Директорът на ДНП „Пирин“ каза още, че в планината е важно да се реагира веднага, а благодарение на туристите, подали сигнала, пожарът е овладян бързо. Парковата охрана предупреждава още на хижа „Вихрен“ туристите, че ако видят нещо нередно, трябва да се обаждат. Така се реагира бързо, каза още Баненски и посочи, че при горските пожари е важно огънят да се овладее бързо, в противен случай стихията става неудържима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари