"Малката скаридка" от Русе се нуждае от помощта ни, за да порасне голям и здрав

9
Алекзандър-Кристиян е роден със синдром "Прадер-Вили" и се нуждае от рехабилитация, която да повиши мускулния му тонус и да подпомогне развитието на фината моторика
Алекзандър-Кристиян е роден със синдром "Прадер-Вили" и се нуждае от рехабилитация, която да повиши мускулния му тонус и да подпомогне развитието на фината моторика Снимка: БНР

Алекзандър-Кристиян е роден със синдром "Прадер-Вили" и се нуждае от рехабилитация, която да повиши мускулния му тонус и да подпомогне развитието на фината моторика

Алекзандър-Кристиян е роден в осмия месец, точно на студентския празник преди година. Само след три дни малкото юначе ще посрещне първия си рожден ден със специална торта, много балони и подаръци. Началото в живота на за Алекзандър не било леко.

"5 дни се бори за живота си в кувьоза. Беше в критично състояние на втория ден. Един месец не се движеше и не се хранеше. Беше на сонда. Имаше понижен мускулен тонус. В неонатологията много ни помогнаха, в болница "Канев", разказва майката на момченцето - Виолета, цитирана от БНР.

Ранното диагностициране и началото на ежедневна терапия с хормон на растежа помагат на детето да расте.

"Абсолютно нищо не знаех за този синдром. Този синдром се получава при самото зачеване – или майката има две хромозоми 15, или бащата няма 15-а хромозома."

"Беше към 4,5 килограма, като започнахме да бием тези инжекции в двата крака. На този етап не съм започнал още в ръцете. Просто нямаше килограмите, затова ни даваха с най-малките иглички да го боцкаме", казва бащата на Алекзандър-Кристиян, който му поставя инжекциите.

Семейството благодари на д-р Ташкова, която първа се насочва към синдрома.

Това е първата кампания на "Българската Коледа", в която ще участва и Алекзандър-Кристиян. Средства са нужни за ежедневна рехабилитация - за плуване, тъй като е нужно укрепване на цялата мускулатура и за ерготерапия, която усъвършенства фината моторика.

Това обаче не е първата кампания "Българската Коледа", в която участват родителите му Виолета и Кристиян, които винаги са се включвали в кампанията, без да очакват, че самите те някой ден ще се нуждаят от помощта ѝ.

В тези дни преди Рождество, всички деца се стараят да изпишат красиво писмата до Дядо Коледа. Така направил и 8-годишният батко на Алекзандър - Валентин.

"И като писа писмото, написа и на Алекс – какво иска и той. Написа – "От Вальо и от Малката скаридка".

Надеждата на всички е "Малката скаридка", както с обич наричат Алекзандър-Кристиян у дома, да порасне голям, здрав и уверен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари