Макрон предлага минимална европейска заплата

3
Френският президент предложи своеобразна пътна карта за възраждане на Европа
Френският президент предложи своеобразна пътна карта за възраждане на Европа Снимка: GETTY

По-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент френският президент предложи своеобразна пътна карта за възраждане на Европа.

В негова статия, публикувана във всяка от 28-те страни членки, включително Великбритания, която засега не е ясно дали ще участва в евроизборите, той говори директно с избирателите и ги предопреждава, че ЕС е в опасност, пише Дневник.

Според него вотът е решаващ, а думите му имат за цел да подействат като сигнал за събуждане на съюза, нуждаещ се от фундаментални реформи. Френски официални лица обясниха, че предназначението на писмото е да предизвика дебат в Европа след евроизборите.

Той посочва Брекзит, който - ако не бъде отложен - би трябвало да се случи на 29 март, като символ на кризата в Европа и как хората може да се отвърнат от съюза, ако го смятат за "бездушен пазар", а не за "исторически успех, за помирение на един съсипан континент под формата на безпрецедентен проект за мир, просперитет и свобода".

Но Макрон предупреди и за това, че Брекзит е пример за лъжи и безотговорност. "Кой каза на британците истината за бъдещето им след Брекзит? Кой говори с тях за загубата на достъп до европейския пазар? Кой им посочи рисковете за мира в Ирландия от възстановяването на бившата граница? Окопаването в национализъм не предлага нищо. Това е отхвърляне без алтернатива. И това е капан, запашващ цяла Европа. Онези, които раздухват гнева на хората, подпомогнати от фалшиви новини, не обещават нищо и обещават всичко".

Ето какво предлага Еманюел Макрон в статията си:

- създаване на агенция за защита на демокрациите, която ще предоставя експерти на страните членки по това как да се предпазва изборния процес от манипулации и хакерски атаки

- забрана сили извън ЕС да финансират политически партии в Европа

- общоевропейски правила за забрана в интернет на всички прояви на език на омразата и насилието

- реформиране на Шенгенското споразумение и създаване на обща гранична полиция и европейска служба за предоставяне на убежище; но също така който иска да е в Шенген, ще трябва да проявява и солидарност чрез единната европейска политика за предоставяне или отказ на убежище; поемане на задължения за стриктен контрол и европейска солидарност от всяка страна чрез Европейски съвет за вътрешна сигурност

- създаване на Европейска климатична банка, която да финансира прехода към зелена икономика

- забрана за компаниите, застрашаващи стратегически интереси на Европа

- създаване на политика Европа на първо място в духа на това, което правят в момента властите във Вашингтон и Пекин

- създаване на социален щит за всички работещи в ЕС, като се "гарантира едно и също заплащане за една и съща свършена работа, както и минимална европейска заплата, подходяща за всяка държава и обсъждана колективно всяка година"

- призив институциите на ЕС и държавите членки да участват до края на годината в Конференция за Европа, на която да бъдат предложени промени в политическия проект на съюза без да има теми табу; това включва и съгласие за ревизия на съществуващите основополагащи закони на ЕС.

- реформиране на правилата за защита на конкуренцията и търговската политика; наказване или забрана за бизнес на компании, които компрометират стратегическите интереси и фундаментални ценности като екостандарти, защитата на данни и честното плащане на данъци; създаване на европейски преференции в стратегическите индустрии и обществените поръчки, "както правят нашите американски и китайски конкуренти".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари