Френският бизнес: ЕС е изпаднал в "делириум" за създаване на норми

0
Европа има склонност към свръхрегулиране и недостатъчно инвестиране
Европа има склонност към свръхрегулиране и недостатъчно инвестиране

Европа има склонност към свръхрегулиране и недостатъчно инвестиране

Европейският съюз страда от „делириум за създаване на норми“, който подкопава разбирането на бизнеса за законовите му задължения и възпрепятства конкурентоспособността, коментира Патрик Мартин, председател на най-голямата френска бизнес асоциация MEDEF.

В този „объркан и тежък от заплахи период“, белязан от продължаващ инфлационен натиск и нарастващо китайско-американско напрежение, е от решаващо значение бизнесът да получи цялата видимост, която е възможно, каза Мартин във встъпителните бележки на годишната среща на MEDEF в покрайнините на Париж в понеделник.

Екологичната криза, но също и „демографските, обществените, технологичните, геополитическите и финансовите предизвикателства“ са такива, че компаниите и предприемачите се нуждаят от „съгласуваност и ясен и стабилен път напред“, добави той и посочи, че вместо това в ЕС се създават норми хаотично.

„ЕС генерира толкова разочарование и раздразнение, колкото ни дава надежда“, каза Мартин, обвинявайки съюза в изпадане в „делириум за създаване на норми“, като не дава на частния сектор достатъчно време да се адаптира.

Тези коментари отразяват призива на френския президент Еманюел Макрон за „слагане на край на свръхрегулациите в ЕС“. На годишната си реч пред посланиците в понеделник, той каза: „Ако трябва да обобщя – Европа има склонност към свръхрегулиране и недостатъчно инвестиране“.

Подобно законодателно пренатоварване е съчетано с ниво на инертност на ЕС, което е несъвместимо със „бързината на прилагане на политиките“ в САЩ, каза Мартин, в очевидно позоваване на безпрецедентния зелен Закон за намаляване на инфлацията в САЩ.

Американският закон, въведен за първи път от администрацията на Байдън през август 2022 г., предвижда субсидии и данъчни облекчения на стойност 400 милиарда долара в подкрепа на растежа на американската зелена индустрия.

Мартин, чиято асоциация представлява 190 000 компании и около 10 милиона работни места, специално предупреди срещу всякакви опити за изключване на ядрената енергия като технология, считана за съвместима за подпомагане на декарбонизацията на икономиката на ЕС: „Ще се стремим да бъдем по-ясно чути в Брюксел спешни и важни въпроси, като ядрената енергетика“, каза той.

Законът за промишлеността с нулеви емисии на Европейската комисия, който е широкообхватен законодателен акт, предназначен да декарбонизира индустрията на ЕС и представен през март, вече признава малките модулни реактори (SMR) като технология, която може да допринесе за декарбонизацията.

Поетапно премахване на намаляването на данъците

Голямото събиране на френски бизнес предприемачи в понеделник идва, докато правителството подготвя законопроекта за бюджета за 2024 г. а министърът на икономиката Брюно льо Мер се ангажира миналата седмица да намали публичните разходи с 5 милиарда евро през следващата година, като същевременно направи Франция първата зелена икономика в ЕС до 2040 г.

Франция е една от най-задлъжнелите държави-членки на ЕС, надхвърляйки 111,6% от БВП до април 2023 г. спрямо средно за еврозоната от 91,6%. Дефицитът също е 4,7% от БВП, далеч над прага от 3%, залегнал в договорите на ЕС.

Независимо от това, „нашите икономически резултати са бронирани“, каза Льо Мер пред група предприемачи миналия четвъртък (24 август), твърдейки, че френската икономика се е представила по-добре от тази на Италия, Германия и Испания от 2017 г. насам, освен това са били създадени над 2 милиона нови работни места.

Френският икономически растеж се очаква да достигне най-високите +0,7% през 2023 г. Инфлацията, която достигна историческите 6,3% през февруари, е в низходяща тенденция, достигайки 4,5% през юли 2023 г.

Льо Мер също така обеща да премахне конкретни производствени данъци, за които твърди, че тежат върху конкурентоспособността на компаниите, тъй като в момента те са „седем пъти по-обложени с данъци от германските си колеги“, каза той миналия четвъртък.

Премахвнето на някои данъци трябва да ес случи постепенно през следващите четири години до 2027 г., за разлика от предишните ангажименти на правителството да постигне тази цел до 2024 г. Това удължено постепенно премахване е „много негативен знак“, който не допринася за доверието на предприемачите в изпълнителната власт, заключи Патрик Мартин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари