Македонски вестник: България си вкара автогол

0
Българското вето издиша
Българското вето издиша

Вместо да получи подкрепа от ЕС за Гоце Делчев и "българската кирилица", София получи ОМО "Илинден" и македонското малцинство в пакет - като искания за изпълнение от ЕП, за да не бъдат спрени европейските фондове, пише македонският вестник “Независен“ в материал, представен без редакторска намеса, научаваме от Агенция Фокус.

Българското вето издиша. Вместо да притисне Македония до стената и да приеме българските условия, правителството в тази страна сега трябва да се справи с негативните последици от резолюцията на Европейския парламент, която постави страната и правителството на Бойко Борисов там, където са - в страни, където върховенството на закона не е налице, демокрацията не е развита и основните права не се зачитат.

Въпреки че България е под технически надзор в продължение на години след присъединяването си към ЕС и много европейски служители ясно дадоха да се разбере, че подкрепата за разширяването спадна рязко от присъединяването на Румъния, това е първият път, когато София получава такъв пряк шамар от Брюксел. Въпреки че резолюцията беше до голяма степен реакция на седмици на протести в страната и гръмки публични критики на връзките на правителството с мафията, тя беше използвана и за да даде на София урок заради неразумния меморандум срещу Македония, който тя изпрати до всички страни членки.

Най-просто казано, увлечена от факта, че е държава-членка на ЕС и може да поставя условия, България, вместо да постави Македония натясно, си вкара автогол. Защото досега е имало препоръки до София заради корупцията и редовни доклади за мониторинг, но за първи път в официален и гласуван документ на Съюза се казва, че тя трябва да признае ОМО "Илинден" и да даде права на македонското малцинство, което основният български ястреб в ЕП , Ангел Джамбазки нарече „лудост“. Резолюцията също така призовава за използването на турския език в страната, правата за ромите, зачитането на Истанбулската конвенция и спазването на някои права на собственост, теми, от които косата им настръхва. Практически, бъркайки в очите на Македония, София бръкна в кошерище. И най-страшното за правителството е намерението всичко това да се свърже с получаването на европейски пари и със силен контрол върху тяхното харчене.

И драмата очевидно не свършва до тук. От няколко дни резолюцията е повод за силни вътрешнополитически кавги, така че Гоце Делчев се превърна в тема не за нас, а за вътрешни политически разправии. Затова министър-председателят Бойко Борисов беше много "разочарован" от частта за ОМО "Илинден" и македонското малцинство, като каза на македонския министър на външните работи Буяр Османи, че тази позиция на ЕП не е полезна в този момент, когато те и ние се опитваме да намерим компромис относно историческите въпроси. Той не спомена „българската кирилица“ и българските корени на македонския език, защото е наясно, че вече отминаха „петте минути“ на София, за поставяне на исторически претенции до небето.

Това, което Борисов се опитваше да изпрати като съобщение, не беше към нас, а към президента Румен Радев и на Българската социалистическа партия, които искат да представят на обществеността като най-отговорните, че подобни “еретични“ въпроси са намерили място в резолюцията на ЕП. Или както Джамбазки го обясни най-директно, никой в България никога не е протестирал за ОМО "Илинден" да получи права и да бъде признато македонско малцинство, но социалистите, изискващи резолюция за корупцията, са го получили в пакет. Социалистите, от друга страна, твърдят, че никой от техните евродепутати не е гласувал за тези членове на резолюцията и дори са се опитали да предотврати включването им в документа, но са останали малцинство. Управляващата ГЕРБ също остана в малцинстево, въпреки че премиерът Бойко Борисов преди това беше в Брюксел, за да търси подкрепа по коридорите на ЕС и ЕНП, но някои депутати от неговата група му обърнаха гръб и цели 23 се въздържаха.

Дори тези, които най-много прокараха блокадата на Македония в ЕС и заплашиха с вето, днес оцениха, че името на България в Брюксел е опетнено. Джамбазки от своя страна символично заяви, че резолюцията подхранва антибългарските интереси и променя "личната карта на Гоце Делчев", който според него се е обявил за българин. Според медиите в България последната формулировка, която циркулира в София е Гоце Делчев да се определи като „македонец в регионален смисъл и българин в национален смисъл“, поради което Джамбазки обвини социалистите, че са готови да признаят малцинство в България и да помогнат за сепаратизма в страната.

Българска агенция също пише в авторски коментар, че много популярната политика на размахване на пръст на Скопие за отвличане на вниманието от вътрешната политическа сцена вече не постига резултати. Според медиите България не е успяла да постигне нищо с ултиматума към Македония през 2019 г. и сега не е ясно колко наистина иска да блокира Македония и колко власт има, за да го направи, тъй като нито една държава-членка на ЕС не я е подкрепила около меморандума.

Заплахата с вето върху европейската интеграция на Македония беше поръсена с пепел днес от министъра Екатерина Захариева, която излезе на пресконференцията с много различна реторика от тази, която тя демонстрираше по време на последния ѝ престой в Македония. А именно, вместо да заплашва и да поставя условия, сега тя припомни за всички заслуги на България, така че темата за разширяването отново да е на дневен ред в ЕС. Въпросът е: Какво си помисли София, че ще отвори кутията на Пандора, но ще избере какво да излезе от нея? От тази гледна точка въпросът за македонското малцинство трябваше и ОМО „Илинден“ трябваше да останат теми на двустранна риторика, а не тема за всички страни в Съюза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари