Майката на нападателя от Русе: Не оправдавам сина си, но ме е страх за него

12
Заради случая с агресия в училището на момчето днес заседава комисия по превенция на противообществените прояви
Заради случая с агресия в училището на момчето днес заседава комисия по превенция на противообществените прояви Снимка: БНТ / стоп-кадър

Заради случая с агресия в училището на момчето днес заседава комисия по превенция на противообществените прояви

Задържаха за 24 часа 17-годишният младеж от Русе, който беше заснет да налага с юмруци и да унижава друго момче. Това не е първият случай на агресия от негова страна. Вече има данни за още две пострадали момчета, които са подали жалби в полицията. Все още не ясно дали нападателят е бил под влиянието на наркотици, докато извършва побоите. Разпространеният в социалните мрежи клип възмути много русенци, които снощи се събраха на протест пред блока му. Наложи се намесата на полицията, за да бъде предотвратена ескалация на напрежението.

Тази вечер отново се очаква под прозорците на дома на нападателя да се съберат приятели, познати момчета, за да кажат не на агресията и да поискат справедливо наказание.

Въпреки че нападателят се извини с пост в социалните мрежи, потърпевшите не приемат извинението му и ще си търсят правата в съда. Това, което знаем за нападателя е, че учи в спортното училище и е състезател по кану каяк. Познат е на полицията, защото е имало сигнали, че е нападал и свои съученици. С него са работили психолози от детска педагогическа стая. Пред камерата на БНТ говори майка му, която призна, че синът ѝ има проблеми с агресията и че се опитва да се поправи.

Иво Бонев предполага, че е пребит заради момиче. В тоалетната на заведение отнесъл над 20 удара с юмруци. Наред с обидите на кадрите се вижда как нападателят му го унижава и го кара да целува обувките му.

"Нямах си на идея кой е... и се случи така, че ми беше нанесъл побой в главата, ръцете, краката, по цялото ми тяло", каза Иво Бонев, потърпевш.

Второто момче е нападнато преди дни:

"Всичко започна с крак в стомаха, аз бях в началото на подлеза и се опитах да избягам, събори ме на земята, започна да ме блъска, да ме хвърля. Имам счупено ребро, проблем с ключицата. Не мога да си движа ръката."

Случаят не приключва само с побоя. Нападателят го принуждава да остави телефона си в заложна къща, а с получените 600 лева погасил заем. Взима и часовника на пребитото момче.

"Казах на майка ми. Отидохме веднага до болницата, бяха ми направени снимки след това отидохме в районното да подадем жалба, защото не е нормално да се правиш на бабаит на целия град и да останеш безнаказан."

Майката на нападателя проговори за случилото пред БНТ.:

"Той е сринат, съжалява за случката. Каквото трябва по закон, ще си понесе последствията. Осем без 15 пред вкъщи вече беше пълно с хора. До 11:30, до 12 часа, блъскаха по вратите, заплашваха, че ще го убиват. Псуваха, обиждаха с цел провокация защото го знаят какъв е. Всичко беше направено с цел. Хвърляха се неща по задната ни тераса, дори имаше човек, който се качи на задната ни тераса. Стъклото ни на хола е счупено. Имаше психически тормоз. Не оправдавам сина си, но ме е страх за него, страх ме е за малкото ми дете, страх ме е за семейството ми."

Въпреки, че е непълнолетен, младежът ще бъде задържан за 72 часа. Прокуратурата ще поиска постоянен арест.

"Считаме, че този случай е изключителен по две причини първата е, че са пострадали вече от две лица от деянията му, втората е че това не са инцидентни прояви на лицето. Поведението му ескалира и той е извършител на такива прояви още от 20 г. Работили сме по няколко случая по които отново като непълнолетен е нанесъл побой над други непълнолетни ученици от Русе, свързан с лични отношения, с отношения, свързани с момичета. Един от случаите е изпратен на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. При тях е образувано възпитателно дело, което е приключило с налагане на мярка порицание. Очевидно действията на местната комисия не са били достатъчни, за да предотвратят ескалирането на поведението му", заяви Георги Георгиев - окръжен прокурор на Русе.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира инцидента като поредният пример, че престъпността нараства, институциите вървят след събитията, а напрежението в обществото расте. Тя заяви, че прокуратурата няма да прави компромиси в търсенето на наказателна отговорност и справедливост.

Заради случая с агресия в училището на момчето днес заседава комисия до превенция на противообществените прояви.

"Надделя все пак мнението, да бъде наказан с преместване в самостоятелна форма на обучение. Ще бъде изключен от олимпийското звено, тъй като допреди 2 години той е бил много добър състезател", каза Гергана Неделчева, председател на комисията по превенция на противообществените прояви при СУ "Майор Атанас Узунов" - Русе.

Агресивният ученик ще бъде изключен и от клуба по кану-каяк.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    21
    Ивайло
    Съсипаха я тая държава едно време се биехме и пребивахме навред и за това израснахме мъже калени в битки ..от 2005 тая държава стана лайно..за шамар за два тичат и ревът в полиция и прокуратура ..тая европа направи българчетата женчовци..ми много ясно че трябва да има бой за момичета за надмощие живота е джунгла и това е природата !
  • 10
    20
    Габи
    Какво да кажат майките чиито деца е пребивал този изрод.Тях не ги ли е страх?Какво е направила и как е отстъпила с него когато е откраднал парите?Защо му е разрешено да се обучава индивидуално?Много пропуски от родители и учители.
  • 6
    19
    Бойко борисов
    До стената .... ИИ Стрелба. От капачките.на.коленете и през.интервали бавно нагоре да усети тръпката
  • 10
    18
    Секктирфишек
    Преди около 25 години имаше един Стойчо,от Даша.Правеше се на бабаит и рекетираше съучениците си,а и не само.Бащата на тоя беше митничар и наш Стойчо се мислеше за голямата мутра,но дойде видьова неделя,събраха се много негови фенове,счупиха му лявата ръка и му избиха доста от зъбите.Та и сега може да стане нещо такова,я някой да си разлее тубата с бензин и да си изтърве фаса отгоре и докато минава покрай апартамента на тоя.Случват се сакатлъци всякакви.
  • 14
    17
    Алоо
    В затвора да целува онова нещо и после да го онождат като жена,това заслужава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...