Людмила Петкова: Приоритет остават еврозоната, ОИСР и пълноправен Шенген

0
Асен Василев предаде поста на служебния министър на финансите
Асен Василев предаде поста на служебния министър на финансите Снимка: Анелия Цветкова/БТА

Асен Василев предаде поста на служебния министър на финансите

Приоритет остават еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и пълноправен Шенген. Това каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на церемонията по предаване на поста от досегашния финансов министър Асен Василев в Министерството на финансите, предаде БТА.

До момента Петкова е директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите, през годините е била и заместник-министър на финансите.

По-рано днес служебното правителство с премиер Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание, а след това се състоя официална церемония по предаване и приемане на властта в Министерския съвет.

Относно еврозоната Людмила Петкова отбеляза, че преди срещата на ЕКОФИН на 12 април ще бъде подписано споразумение за партньорство между Европейската комисия и България за комуникационните и информационните стратегии за въвеждане на еврото у нас. Споразумението е одобрено и прието от Министерския съвет.

Като посочи, че освен изпълнение на критериите за еврозоната, има и законодателство, което трябва да бъде прието, Петкова припомни, че проектът на Закон за еврото е изготвен и е публикуван за обществено обсъждане до 24 април, след това трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и приет от парламента, както и подзаконовите нормативни актове, които са свързани с еврото.

Министър Петкова каза още, че друг приоритет на МФ е проектът за единната приходна агенция и сливането на НАП и "Агенция Митници", като допълни, че работата за това продължава. Тя посочи, че е определен съвет, който да отговаря за проекта, сформирани са координационна група и работни групи от двете агенции, от специалисти от МФ. Петкова каза още, че в момента основното е да бъдат подготвени всички законодателни промени, които са необходими за реализиране на проекта, след това и подзаконовите нормативни актове, като се работи паралелно. Министърът уточни, че по проекта не се предвижда съкращаване на служители от двете агенции и ще бъде използван максимално капацитетът на всички експерти.

Людмила Петкова каза още, че основният приоритет на служебното правителство е провеждането на избори и добави, че план-сметката е готова, очаква се указът на президента да бъде обнародван, след което ще бъде одобрена от Министерския съвет. Петкова отбеляза, че план-сметката е около 100 милиона лева, като допълнително ще има разходи по сметката на ЦИК - за бюлетините, за софтуер, за поддръжка на машините.

Досегашният финансов министър Асен Василев каза, че една от основните задачи е приемането на еврото и по думите му тази задача не трябва да прекъсне въпреки изборите и служебния кабинет. Остава единствено критерият за инфлацията, който още наблюдаваме. В момента, в който влезем в критерия, ще изискаме допълнителен доклад и оттам вече тръгва процесът по определяне на датата, посочи Василев.

Много се радвам, че приходните агенции към момента са си свършили много добре работата, каза още Василев. По данни от 5 април събраните приходи от НАП са с почти 15 процента повече, отколкото за същия период на миналата година, а събраните приходи от митниците - с около 7 процента по-малко, основно заради ДДС от внос на петрол, тъй като "Лукойл Нефтохим" работи на половин капацитет от началото на годината, посочи той.

Асен Василев отчете, че в момента във фискалния резерв има 9,9 милиарда лева, по думите му напълно достатъчно за нормалното опериране на държавата, и припомни, че изискуемият минимум е 4,5 милиарда лева. Той пожела успех на Людмила Петкова и заяви, че нейният успех като министър на финансите ще бъде успех за България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари