Асен Василев: Все по-реалистично е влизането ни в еврозоната от 2025 година

1
Финансовият министър участва в икономическа конференция
Финансовият министър участва в икономическа конференция Снимка: БТА

Финансовият министър участва в икономическа конференция

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво за годината също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, обяви финансовият министър Асен Василев, по време на конференция "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса".

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е че ако не сме готови юни месец, в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза министърът.

Василев е категоричен, че изглежда все по-реалистично влизането ни в еврозоната от 2025 г.

Гост на конференцията беше Паскал Донахю, председател на Еврогрупата. Искам членството на България в еврозоната да се осъществи. Ползите са толкова важни за България и Европа, че работата трябва да се увенчае с успех, каза той, съобщава bTV Бизнес Новините.

По думите му тогава членството ще е в полза на гражданите на страната и за Европа. "Искам да опиша опита на Ирландия като член на еврозоната и да призная колко е важна работата през 2024 година за българското присъединяване", каза Донахю. "Дългата ирландска история е история на страна, чието икономическо развитие беше под потенциала на икономиката и това предизвикваше емиграция от нея. Това се променя от 90-те години насетне. Първо, защото Ирландия се присъедини към еврозоната", каза той.

"Имахме своите трудности, добре известни и още си имаме много проблеми. Още има хора, които я напускат, но пък имаме икономика, която расте от много години, населението расте, има излишък и еврото се оказа много важен стълб в общата архитектура на ирландското развитие до такова ниво", каза Донахю.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    НЕ НА ШЕНГЕН И НА ЕВРОТО
    Да ви ЕПМ и на сатанинския Шенген и на кухото Евро. НЕ ИСКАМ ЗОНАТА, ЗА ДА НЕ ПЛАЩА БЕДНА БЪЛГАРИЯ ДЪЛГОВЕТЕ НА ГЪРЦИЯ, ПОРТУГАЛИЯ И ИТАЛИЯ.
  • 6
    2
    JAkk
    Все по-реалистично е да постигнете колективна омраза и сами ще напуснете България преди да бъдете обявени в държавна измяна.
  • 7
    1
    Да ти ЕПМ,
    Дебел недоебан измекяр.... Скоро ще дойде и твоето време, вЕрвай ми!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари