Любомир Дацов: Дошло е времето ДДС да се вдигне на 22%

0

Вдигането на доходите е административна мярка, която не е най-добрият начин да се вдига жизненият стандарт на хората, смята Юлиан Войнов

Прогнозата не е нещо кой знае какво. Тя е направена на базата на стандартен сценарий, при който затихва инфлацията, възстановява се растежа. Прогнозите за икономическия растеж са доста по-добри, отколкото бяха преди 1 година”, посочи Дацов, предаде NOVA.

Вдигането на доходите е административна мярка, която не е най-добрият начин да се вдига жизненият стандарт на хората. Ако погледнем средните доходи в домакинствата, в момента те изпреварват инфлацията. От гледна точка на макроикономиката - ние се развиваме добре”, смята Юлиан Войнов. Той допълни, че заради рецесионния период, в който навлиза икономиката, административната мярка за увеличение на доходите, не е най-добрата.

Външната среда е негативна, което означава, че България не може да разчита на дългово финансиране”, каза Щерьо Ножаров. Той прогнозира, че заради скока от 17% на минималните доходи, ще бъдат ударени експертните отрасли у нас, най-вече туризмът. Според него сезонът през 2024 г. може да се влоши.

Трябва да се има и предвид, че някои от изявленията на финансовия министър поставят средносрочни рискове пред българската икономика, които се виждат и от чужбина. Трябва да бъдем консервативни”, допълни той.

Колкото и да звучи парадоксално, през последната година имахме добри възможности заради войната. Бяхме експортьори на трите най-важни стоки - ток, зърно и оръжие. Това не се знае дали ще продължи и тази година и доколко ще оказва влияние върху икономиката. Истината е, че макроикономическата среда се влошава заради затягането на лихвите, геополитическите рискове и отражението на рецесията”, посочи Евгений Кънев.

Според бившият зам.- финансов министър Любомир Дацов, заложеният в проектобюджета на финансовото министерство дефицит трябва да не е 3% от БВП, а около 1% превишение.

Основното е, че ние имаме структурен дефицит. Всичко е изчерпане. Изобщо не става въпрос дали трябва да бъде 3% от БВП дефицита на държавата. А въпросът е защо не е около 1% превишение. Имаме огромен проблем”, заяви той и предложи два метода за справяне с дефицита. Според него може да се намали разходната част - съкращение на хора, обиране на капиталови разходи, съкращение на ненужни разходи. “Така се овладява такъв тип дефицит. И другото нещо - да вдигнеш данъците”, допълни още Дацов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    В.П.
    С колкото процента да съкратиш администрацията ,ама всякакъв вид и на всички места ще бъде малко ! Но помнете, че никой няма да си мръдне пръста и да развали рахатлъка на хилядите метреси ,любовници ,протежета. Затова стягайте коланите и толкова !
  • 0
    3
    До Дунав мост
    Заглавието е изключително спекулативно, извадено от контекст с елемент на всяване на паника. Но то и за слепеца е ясно, че от редакцията сте фенове на Възраждане. Гледах този разговор и там се казва други по важни неща, които липсват в статията ви. Всички казаха индиректно, че финансовата политиката, водена от Аватара на Борисов, в правителството на Радев, е некадърница.
  • 13
    2
    Абе
    Ако погледнем средните доходи в домакинствата, в момента те изпреварват инфлацията - напълно вярно , но важи само за домакинствата на депутатите
  • 5
    1
    Локумчо
    Дошло е време да се вкарат едни политици в затвора и всичките са сложени от Америка начело на държавата. Сега ни подготвят за вдигане на данъците за да свикнем с мисълта. До няколко години и сме с 22 процента. Тъжно, но сме колония!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари