„Лукойл” напуска България

0
„Лукойл” обмисля продажбата на завода си в Бургас
„Лукойл” обмисля продажбата на завода си в Бургас

Руската компания „Лукойл” обмисля продажбата на своите активи в Европа, заяви на Петербургския икономически форум Вадим Алекперов, президент на компанията.

Според него, обсъжданите варианти са няколко-продажба на части от активите, целите активи или съвместно експлоатиране със стратегически инвеститор, предаде агенция ПИК.

Лукойл” има нефтопреработващи заводи в Италия, Румъния, България и Холандия. Българското им предприятие в Бургас бе приватизирано от руснаците по време на премиера Иван Костов.  Сега обаче този актив не е в списъка на стратегическите за руснаците и вероятно ще бъде предложен за продажба.

През 2014 година компанията продаде повечето от веригите си бензиностанции в Източна Европа- 44 в Чехия, 75- в Унгария и 19 в Словения. Засега няма информация дали веригата бензиностанции в България ще бъде също продадена, като това вероятно ще се случи, ако „Нефтохим-Лукойл” бъде продаден.  

"Това не са активи, които днес се явяват за нас стратегически, през последните години ние се концентрираме основно в геоложки проучвания, разработка на нефтени и газови находища. Това може да ни подтикне да приемем кардинални решения за съдбата на такива активи (европейски) в бъдеще", пояснява Алекперов.

Може и да предложим на нашите акционери да направят нова компания, която би се котирала на борсата.Същото направиха и много крупни нефтени компании, уточни главата на Лукойл.

През 2014 г. компанията продаде бизнеса си на дребно в Източна Европа: 44 АЗС в Чехия, 75 в Унгария, 19 в Словакия. Както съобщаваше тогава пресслужбата на Лукойл, решението за продажба на активите е било прието в рамките на оптимизацията на бизнеса в  продажбата на нефтопродукти.

Най-голямата компания на Лукойл в Европа е ISAB, с мощност 16 млн т на година, в Италия. На сайта на Лукойл се посочва, че суровините на НПЗ идват главно от страните на Черноморския регион, Северна и Западна Африка, Персийския залив.

Заводът в България е с мощност 9,8 млн т на година и преработва различни сортове нефт, в това число руски експортни сортове и мазут, и обезпечава с топливо централните региони на България.

Мощността на завода в Холандия е 3,6 млн т на година. Около 90% от произведената продукция там се продава в Белгия, Холандия, Германия и Швейцария.

Заводът в Румъния преработва 2,4 млн т нефт на година, в това число руската експортна смес Urals.

В Румъния компанията има проблеми с органите на реда. Конфликтът започна през януари 2014 година. Тогава в няколко румънски офиси на Лукойл в град Плоещ, в това число и в офиса на нефтепреработвателния завод Petrotel, имаше обиски. Компанията преустанови работа за няколко дни, но с течение на времето подозренията паднаха в съда.

През юли 2015 г. властите в Румъния запорираха активи на LUKOIL Europe на стойност €2 млрд. Постановлението за това публикува Апелационият съд в Плоещ.

В документа се посочва, че се образува наказателно дело по подозрение за пране на пари и укриване на данъци по отношение на петима сътрудници на НПЗ Petrotel LUKOIL. Нанесените щети за 2012–2013 г. се оценяват на €230 млн. От Лукойл отхвърлиха исковете и обжалваха запора в съда. 

В крайна сметка решението на съда бе върнато в прокуратурата с мотиви, че няма криминални престъпления в действията на обвиняемите, а също така заради редица нарушения в хода на процедурата на разследването, съобщиха тогава от компанията.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари