Ликвидация на "Летище Русе"

1
Прекратяват съществуването на дружеството, което стопанисва русенското летище
Прекратяват съществуването на дружеството, което стопанисва русенското летище Видео: КИС 13

Прекратяват съществуването на дружеството, което стопанисва русенското летище. Ще бъде открито производство за ликвидацията му. Тя трябва да приключи до 12 месеца, считано от датата на вписване на ликвидатора в търговския регистър. Дружеството, което е със 100% общинско участие в капитала от 6 510 лева, не развива стопанска дейност.

Ликвидацията на дружеството е свързана с промяна в наредбата, която регламентира освен търговците като субект, община или общинско предприятие да има право да подава заявление за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на летателна площадка. 

Общините, като субекти на правото, стопанисват и управляват имоти, чието предназначение е да задоволяват в най-голяма степен обществени потребности и интереси и на практика най-ефективния способ за тяхното управление би се постигнал, ако то се осъществява пряко от общинската администрация или от субект, който се явява част от нея. Именно за това общинският съвет в Русе реши да се създаде звено „Летище Русе“ в структурата на Общинското предприятие „Паркстрой“. Заедно с това е предоставен поземлен имот  по кадастралната карта на с. Щръклево, за друг поземлен имот за движение и транспорт, представляващ Летищен комплекс, заедно с изградените в него 25 сгради. 

Така Община Русе може самостоятелно да кандидатства за удостоверяване на експлоатационна годност на летателна площадка, без да е необходимо това да го прави търговско дружество, в което да е апортирано общинско имущество. По този начин ще се избегне риска от загуба на общинското имущество при процедура по ликвидация на дружеството или обявяването му в несъстоятелност.

Намерението на Общината е да кандидатства за получаване на Удостоверение за експлоатационна годност на  летателна площадка, да получава приходи от летателна и нелетателна дейност.

След като това се случи, ще се търси стратегически инвеститор за русенското летище.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари