Левон Хампарцумян: Не очаквайте купони и хиперинфлация

0
Инфлацията ще остане едноцифрена, но ще продължи да бъде по-висока с години
Инфлацията ще остане едноцифрена, но ще продължи да бъде по-висока с години Снимка: bTV

Инфлацията ще остане едноцифрена, но ще продължи да бъде по-висока с години

Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат директни и незабавни за хората, които имат бизнеси свързани с търговията и износа. Това каза икономистът Левон Хампарцумян в предаването на bTV „Лице в лице".

Когато казвам трудни дни, не очаквайте купони и хиперинфлация. Просто германската икономика се забавя. Това е най-важният ни икономически партньор, евентуално това би се отразило на България и на резултатите на фирмите, които търгуват с немски фирми“, каза икономистът.

По негови думи България е минала през периода след COVID-19 и шока от войната в Украйна по-добре отколкото се е очаквало.

Инфлация

Инфлацията нарастваше рязко. Разбира се, търговците като чуят нещо такова, вдигат рязко цените. Някои неща за сезонни. Най-вероятно краставиците в България пак ще станат 6-7 лв. за килограм“, каза той и добави, че инфлацията ще остане едноцифрена, но ще продължи да бъде по-висока с години.

По негови думи истинска причина за вдигането на цените е грешна енергийна политика на ЕС, свързана със Зелената сделка и дисбаланси по нейното изпълнение, като например липсата на инфраструктурна възможност за ограничение на старите коли.

Лихви и кредити

Търси се един баланс да се увеличат лихвите, за да се потисне инфлацията, но това не трябва да се случва рязко, защото хората и държавите с кредити ще изпитат затруднение.

Това, което можем да очакваме е по-високи лихви за по-дълъг период“, коментира икономистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Аха
    Никога не се доверявайте на Опърдян.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари