Икономист: Очаквам намаление на ръста на брутния вътрешен продукт

1
Румен Гълъбинов смята, че бизнес активността ще бъде затормозена заради нарастващите разходи
Румен Гълъбинов смята, че бизнес активността ще бъде затормозена заради нарастващите разходи Снимка: БНР

Румен Гълъбинов смята, че бизнес активността ще бъде затормозена заради нарастващите разходи

"През 2023 година, по прогнози на международни финансови институции, както и на БНБ, в България ще има намаление на инфлацията. Очаква се заедно с това да има и намаление на ръста на брутния вътрешен продукт, т.е. да имаме по-ниска скорост, на която да се движи българската икономика и това най- вече се дължи на фактора увеличени лихви. Т.е политиката на големите централни банки, които увеличават лихвите и заради това се стига до състояние на намаление на инфлацията, дори стопиране за голям период от време. В същото време се затормозява бизнес активността тъй като нарастват разходите за финансовия ресурс", прогнозира инокомистът Румен Гълъбинов, цитиран от БНР.

"Германия, най- голямата икономика в Еврозоната отбелязва такова забавяне, а също се наблюдава и в други държави, които като навлязат в първото, второто тримесечие, ще отчетат вероятно по- нисък темп на нарастване на брутния си вътрешен продукт. България не може да остане изолирана от това явление, така че и в България може да настъпи едно рецесионно състояние на плитка и кратковременна такава рецесия, т.е. такова забавяне. Като при първата промяна, която би дошла от големите централни банки на спиране на увеличение на лихвените проценти или дори тяхното леко намаляване пък веднага ще се усети в оживление на глобалната икономика, допълни Румен Гълъбинов.

"Минималната работна заплата в България трябва да се увеличава и ние трябва да догонваме средноевропейските доходи. Това е процес, който трябва да продължи. Трябва да се прецени във времето и да се планира това да стане възможно, без да надценяваме възможностите на бюджета. По отношение на социалните плащания трябва да се има предвид какви са възможностите на държавния бюджет. Ако се даде и се обещае прекалено много има опасност държавният бюджет да излезе на шоков дефицит и приходите значително да изостанат от увеличените разходи. Тогава финансирането би могло да стане със заемни средства."

"Нови дългове за България, както външни, така и вътрешни, а ние видяхме, че те поскъпват дълговете, защото се увеличават лихвите и това ще е тенденция, която още ще продължи. Така че тук трябва да се направи един добър анализ и да се спазва баланс."

2023 година ще бъде година на стабилизиране, но не непременно година на свръхрастеж, прогнозира икономистът:

"Скромен по-скоро ръст на брутния вътрешен продукт. Надеждата ни е за успокояване, намаление на инфлацията и не голямо увеличение на цените. В същото време година, в която всеки от нас би следвало да помисли за своите доходи, за тяхното увеличение, за възможности за допълнителни доходи. И най-вече нека да ни е здрава година, да нямаме пандемия, защото това е нещото, което разклати цялата глобална икономическа система през послединте 3 години, да няма война, да спре войната и тогава повечето от нещата ще намерят добро балансиране."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Напред към БАНКРУТ на...
    Настава всеобща радост от новите цени! А по същото време точно след 1 година - българското общество ще плаче, но от радост при преминаване към евро! Тооолкова много ще забогатеем (поне така казват атлантическите пропагандатори), че при преминаването към евро всеки българин ще е милионер! Най-богатите граждани на европа ще са българите - милионери! (Е, така твърдят банкери, русофоби, българофоби и атлантици!). Като знаем, че толкова много ще забогатеем, приминавайки към евро, направо нас - българите не си свърта и не можем да чакаме цяла година до несметните богатства на еврото, че искаме още този месец да преминем към евро! (сарказъм, е, с това ни гаврят по медиите)!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари