Лекари предлагат алтернатива на Спешна помощ

0
Уникален медицински асистанс осигурява паник бутон с директна гласова връзка към кол център
Уникален медицински асистанс осигурява паник бутон с директна гласова връзка към кол център

Велико Търново може да стане вторият град в България с действащ денонощен медицински асистанс.

Новото медицинско звено е алтернатива на Спешна помощ, иновативно е за България и до момента съществува само в Шумен.

Денонощният медицински асистанс предлага на хората съдействие за получаване на медицинска помощ, тъй като координира с водещи лечебни и болнични заведения у нас, без да е обвързан с договори със същите болници. По този начин всеки може сам да реши в коя клиника да се лекува, а екипът на организацията да предостави необходимата информация. Освен това звеното разполага с кол център за запазване на часове за прегледи при различните лекари и възможност за трансфер на пациенти от едно до друго лечебно заведение“, обяснява Мишел Леви, представител на компанията „Доктори BG“, която разработва идеята. Вчера г-н Леви беше в старата столица, за да запознае представители на социални, здравни и образователни центрове и институции с иновацията, пише БорБа.

Целта на структурата е да се подобри качеството и достъпа до здравеопазване. В него ще приемат обажданията медицински лица, които могат правилно да оценят състоянието на нуждаещите се от спешна помощ, да дадат най-добрите съвети за прилагане, докато дойде екипа. Кол центърът е разположен на територията на Плевен и в него работят кадри от Медицинския университет в града. Това обаче, което за първи път се прави в България, е въвеждането на паник бутон при спешна нужда от лекар.

Аз съм роден в България, но по стечение на обстоятелствата емигрирах в Израел. През 2009 година се върнах тук с ясната цел да направя нещо, с което да допринеса за подобряване на здравната услуга. Истината е, че навсякъде по света има медицински асистанс, но не и у нас. Това липсва и с моите партньори решихме да инвестираме време и пари в обособяването на такава услуга“, обясни Мишел Леви.

Той е убеден, че с новата медицинска услуга медиците от спешните центрове ще бъдат облекчени и ще могат да се концентрират върху наистина животозастрашаващи състояния, болести и травми. В медицинския асистанс ще работят местни лекари, които ще реагират на сигнали с модерни и добре оборудвани линейки. Стойността на един реаномобил, който ще се използва, е 120 000 лв.

Уникалното в нашия медицински асистанс с осигуряването на паник бутон с директна гласова връзка към кол центъра на компанията. Той е малко джобно устройство със сим карта в него. Поддържа 4G и GPS локализация. При натискане веднага се прави връзка с екипа на смяна, при нужда може да задържим човека на линия, до момента, в който медицинските ни специалисти стигнат до него, или да бъде локализиран. Ако не отговаря и сме наясно, че пациентът е със здравословни проблеми, директно линейка тръгва към него“, обяснява Леви. Според него паник бутонът е особено полезен в детски ясли, градини и училища. Така при спешност, веднага ще дойде специалист, няма да се губи време в обаждане и обяснение на случая на телефон 112. Голяма полза биха отчели и живущите в малките населени места.

Предстои да бъде направена среща с кметовете от региона, за да се запознаят и те с проекта, който може да стартира веднага, след като компанията набере достатъчно абонати на услугата. За социално слаби хора са предвидени отстъпки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари