Лекари от Русе излязоха на протест

3

Лекари и медицински сестри от Комплексен онкологичен център - Русе излязоха на символичен протест днес срещу плановете на министър Петър Москов за сливане на лечебни заведения. Бе прочетена и декларация, в която медиците се обявяват против идеята на министър Москов, и я наричат контрапродуктивна.

"Министър Петър Москов си позволява да предлага на Парламента промяна на собствеността на лечебните заведения чрез тяхното заличаване. Онкологичният диспансер на гр. Русе се самоиздържа и няма просрочени дългове. Ние сме 100% общинска собственост. Защо държавата посяга да обсеби за себе си общинските здравни заведения? Няма да позволим на д-р Москов да заличава/унищожава лечебни заведения, оправдавайки се с администрацията. Това е един евтин популизъм, който не съответства на образованието му. 

От медийните му изяви личи арогантност и скрити заплахи за уволнение. Въпреки високия си медиен рейтинг не оценява правилно обстановката и не понася критики. Медийно блъфира, че няма да има промени в организацията на лечебните слети заведения. Помним как се сгромоляса създадения от Стефан Софиянски Софийски здравен холдинг. Сега се предлага отново позорния експеримент със здравеопазването. Вместо реформа се очаква деформация. 

Не сме съгласни с д-р Москов и не се страхуваме да го споделим публично. Няма да търпим диктаторския стил на здравния министър, и няма да допуснем да продължи манипулацията на общественото мнение". Това се казва в декларацията на медиците, прочетена днес пред журналисти от д-р Орлин Корабов.

Той коментира още, че в болницата е инсталирана скъпа апаратура, придобита по европейски програми и която има 5 годишен договор, че няма да се променя собствеността й. Ако се реализират плановете за сливане на лечебни заведения, напълно е възможно да се наложи да се плащат неустойки за нарушаване на този договор. 

От своя страна д-р Бисер Начев, началник на хирургичното отделение, коментира, че медиците по никакъв начин не са срещу плановете за реформа в здравеопазването, дори напротив. Те обаче са на мнение, че на това конкретно предложение за сливане и обединяване на лечебни заведения, не му е мястото в промените. То не е било аргументирано по никакъв начин, и ще доведе до заличаване на специализирани болнични заведения. Медиците са на мнение, че болните, които имат нужда от специализирано лечение, трябва да се лекуват именно в такива заведения, а не в многопрофилните болници. 

Лекарите изразиха надежда, че през следващата седмица, когато министър Петър Москов ще е на посещение в Русе, ще могат да проведат една конструктивна дискусия с него, за да могат да обяснят своите възражения, и да го убедят да оттегли конкретната точка от законопроекта. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари