Масови нарушения в здравните заведения в Русе

0
Проблем, с който са се сблъскали трудовите инспектори, е отказът на персонала да им съдейства при проверките
Проблем, с който са се сблъскали трудовите инспектори, е отказът на персонала да им съдейства при проверките Видео: БНТ

Масови нарушения на работното време в здравните заведения в Русенско са установили проверките на трудовите инспектори. И лекари, и медицински сестри работят при натоварен график. Кампанията започна през май и още продължава.

В по-голямата част от болничните отделения режимът на работа е с намален работен ден – 6 или 7 часа. Но тъй като работодателите са притиснати от липсата на достатъчно кадри, те сключват с лекари, фелдшери и сестри допълнителни трудови договори, за да покрият 24-часовото присъствие на медицински персонал.

“Лицата, за които е определено, че работят на намален работен ден, нямат право на допълнителен труд при същите условия, а това е масово, което установяваме в момента като нарушениe”, каза Ирена Николаева – директор на Инспекцията по труда – Русе

Другият проблем, с който са се сблъскали трудовите инспектори, е отказът на персонала да им съдейства при проверките.

“Работодателите ни съдействат, но в момента, в който трябва да проведем анкета с работниците, ни се оказва, меко казано, сериозен отпор”, сподели още тя.

Ирена Николаева коментира още, че нарушения на работното време са били установени още преди две години. Били са съставени актове на лекари в Спешна помощ, но Административният съд ги е отменил.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари