Лечебните свойства на черния шоколад

0
Черният шоколад е мехлем за сърцето и мозъка
Черният шоколад е мехлем за сърцето и мозъка

Често смятан за храна, която ни носи утеха при силен стрес, нарочен за страшилище на добрата фигура и свързван с романтичните жестове, шоколадът напоследък разкри колко е полезен за здравето.

Така поне твърди Боб Хобсън - един от водещите специалисти по хранене.

Разбира се, той уточнява много ясно, че под шоколад разбира само онази негова форма, в която съдържанието на какао е над 70% - с други думи, става въпрос за най-горчивия черен шоколад, пише британският в. “Дейли мейл”.

Здравословните ефекти се свързват също с какаовия прах и суровото какао, към които няма добавка на захар.

Какаото е богат източник на минерали, сред които магнезий (помага за здравината на костите и отпускането на мускулите), желязо (помага за производството на здрави червени кръвни телца) и цинк (помага за производството на нови клетки в организма).

Какаото съдържа най-много антиоксиданти от всички останали храни на планетата. Тези антиоксиданти носят името флаваноли. Ефектът става още по-голям, когато при производството на шоколада към какаото бъде добавен “суперплодът” акай и дори пробиотици. 

Какаото освен това повишава нивата на редица химически вещества в мозъка, които се свързват със състоянието на съзнанието и промените на настроенията. Сред тях са фенилетиламинът, за който се смята, че създава зависимостта към шоколада у някои хора, както и триптофанът, който се трансформира в хормона на щастието серотонин. Какаото съдържа и теобромин, който има сходни ефекти като кофеина, но без страничните ефекти, които ни правят по-нервни и напрегнати. Тези три химикала, взети заедно, обясняват защо шоколадът е толкова привлекателен.

Смята се, че флаванолите в какаото разширяват артериите, което подобрява еластичността им и може да намали риска от инфаркт. Ефектът на тези антиоксиданти е сравняван с аспирина и може да помогне да бъдат избегнати запушвания на кръвоносни съдове.

Резултати от 7 проучвания на университета в Кеймбридж показали, че мъже и жени, приемащи по-високи количества какао или черен шоколад, са с 37% по-малко заплашени от коронарни болести на сърцето, а 29% по-малко може да получат инфаркт. 

Оказало се също, че индианците куна от Карибския регион не развиват високо кръвно налягане, когато остаряват, до голяма степен поради факта, че консумират големи количества какао всеки ден. Онези, които напуснели острова си и започнели да ядат по-малко какао, губели защитния ефект по отношение на кръвното.

Връзката между какаото и кръвното налягане се състои в това, че флаванолите, които то съдържа, увеличават количеството на азотния оксид в кръвта, което разширява кръвоносните съдове.

Страните с висока консумация на шоколад имат повече носители на Нобелова награда на глава от населението от онези, които консумират по-малко, показва пък изследване, публикувано в New England Journal of Medicine. Това говори, че шоколадът прави хората по-умни.

Различни изследвания са демонстрирали, че пиенето на какао 5 пъти в седмицата засилва потока на кръвта към онези части на мозъка, които подпомагат познавателната дейност и вниманието. Антиоксидантите в какаото неутрализират също така слабите възпаления, асоциирани с обърканите мисли. 

Изследвания при възрастни хора, чието умствено състояние се влошава, дали да се разбере, че онези, които редовно пият какао, имат по-голямо подобрение на паметта и на изразяването от онези, които не пият. От тази гледна точка какаото представлява голям интерес за учените, които се занимават с деменцията, пише 24 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари