Австралийски диетолог обясни защо не трябва да се отказваме от шоколада

0
Давайте предпочитание на видове шоколад с ядки, семена и сушени плодове вместо крем, сиропи и карамел!
Давайте предпочитание на видове шоколад с ядки, семена и сушени плодове вместо крем, сиропи и карамел!

Д-р Саман Халеси посочи важните ползи за здравето от сладкото изкушение

Въпреки че шоколадът съдържа много захар и мазнини, не трябва да го отказваме и с право, защото този сладък продукт от какаови зърна може да бъде много полезен. Диетологът от Централния университет на Куинсланд (Австралия) д-р Саман Халеси говори за важните ползи за здравето от шоколада.

Какаовите зърна, от които се прави шоколадът, съдържат желязо, калий, магнезий, цинк, фосфор, много витамини и полифеноли. Полифенолите са антиоксиданти, които могат да подобрят здравето на сърцето, да увеличат азотния оксид, който разширява кръвоносните съдове и да понижи кръвното налягане. Те също така осигуряват хранене на чревната микробиота, което помага за укрепване на имунната система и подобряване на мозъчната функция,” обясни д-р Халеси, пише e-zdravey.com

Концентрацията на полифеноли в шоколада зависи от количеството какаови твърди вещества в състава му. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече какаови вещества, минерали и полифеноли съдържа. Например, черният шоколад може да съдържа около седем пъти повече полифеноли от белия шоколад и три пъти повече от млечния шоколад.

"Какаовите зърна също съдържат теобромин, който има противовъзпалителни свойства и е лек мозъчен стимулант, който действа подобно на кофеина и подобрява настроението", добавя лекарят.

Прекаляването с шоколад и следователно с теобромин може да доведе до чувство на тревожност, главоболие и гадене. Затова дори черният шоколад, който съдържа по-малко мазнини и захар от белия и млечния шоколад, трябва да се яде в ограничени количества. Ако имате слабост към шоколада и искате да получите не само удоволствие от него, но и ползи, опитайте се да ядете тъмни сортове с високо съдържание на какао (от 70%), а също така давайте предпочитание на сортове с ядки, семена и сушени плодове вместо крем, сиропи и карамел като пълнеж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари