Защо лененото семе е незаменим продукт за здравето и красотата ни?

3
Специалистите съветват лененото масло да присъства ежедневно в менюто ни
Специалистите съветват лененото масло да присъства ежедневно в менюто ни

Специалистите съветват лененото масло да присъства ежедневно в менюто ни

Лененото семе и лененото масло са незаменими продукти за съхраняване на мозъка, потвърди изследване на учени от Медицинското училище на Харвард, пише 24 часа.

Експериментът е доказал огромни ползи от тази лечебна субстанция, която намалява загубата на мозъчна маса, подобрява двигателната активност и пространствената памет

Семето на растението Linum usitatissimum е най-добрият хранителен източник за набавяне на омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, които подобряват работата на мозъка и го предпазват от развитие на невродегенеративни заболявания.

Специалистите съветват лененото масло да присъства редовно в храната и да се вземат една до една и половина супени лъжици, за да се покрие дневната норма на омега-3.

Това древно растение е прочуто със свойството си да регулира нивата на холестерол в кръвта – ключов фактор за развитие на склероза.

Проучвания показват, че ​4 супени лъжици смляно ленено семе дневно намалява нивата на лошия холестерол LDL с 15 процента

Лененото семе и масло подпомагат здравословното функциониране на артериите и предотвратяват кардиологични проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Те държат съсирването на кръвта в нормални граници и предпазват от образуване на тромби. Способстват и за намаляване на кръвното налягане.

Този суперпродукт работи против възпаленията в организма, които са в основата на много други болести.

Семената от лен са показали способност да стабилизират нивата на кръвната захар и да действат срещу инсулинова резистентност. Това се дължи на разтворимите фибри, които забавят усвояването на глюкозата в кръвта. Особена е ползата за хора с диабет тип 2. Лечението обаче трябва да се провежда само със семената, тъй като в маслото няма фибри.

Продуктите на основата на ленено семе действат отлично на храносмилането. Заредени с изобилие от разтворими фибри, те подобряват усвояването на хранителните вещества. Слабителните им свойства допълнително улесняват храносмилателния процес.

С тях стомахът се чувства пълен за по-дълго време. Това залъгва глада и улеснява поддържането на здравословно тегло.

Лененото семе е богато на фитоестрогените лигнани - растителни съединения, на които се приписват мощни свойства за борба с рака. А ленът съдържа стотици пъти повече лигнани от другите растителни храни. Високото съдържание на антиоксиданти предотвратява превръщането на здрави клетки в ракови. Според някои проучвания приемът му снижава риска от карцином на гърдата, особено при жени в менопауза. Изследва се и способността на семето чрез противовъзпалителните си свойства да помага срещу развитието на рак на дебелото черво, кръвта, кожата и белия дроб.

Рекордното количество омега-3 в лененото масло допринася за ​укрепване на косата и намаляване на косопада

Продуктът е отличен за здравето на кожата. Прилаган външно, той я хидратира и изглажда, пази порите от замърсяване. Укрепва и ноктите.

Има много рецепти и начини за прием на ленено семе – цели семена или смлени на прах, капсули със студено пресовано ленено масло. Стрито, можете да го сипете върху салата или в плодов сок и кисело мляко, да го добавите в тесто за бисквити и баници. Добре е обаче да се информирате кой е най-добрият вариант според проблема, който искате да лекувате.

Кисел от ленено семе

- ленено семе - 100 г

- вода - 1 л

- боровинки - 100 г замразени

- мед - 3 с.л.

Водата се смесва с лененото семе и боровинките. Покрива се и се оставя за 3 часа. Разбива се с блендер, така че да останат парченца семе. Консумира се веднага.

*****

Eликсир за стягане на лицето

- ленено семе - 1 ч.л.

- вода - 1/3 ч.ч. гореща

Използва се вечер. В гореща вода се запарва 1 ч.л. ленено семе и се оставя до вечерта. Преди лягане се топи памуче и се почиства лицето и шията. Първият слой е тънък и се изчаква се изсъхне, намазва се втори по-дебел слой, отново се изчаква да изсъхне и така се мажат 4-5 слоя. През това време не говорете и не се смейте. Измива се с топла вода и се нанася подхранващ крем за лице. След 14 дни ще има резултат, кожата се стяга и се подмладява!

*****

Палачинки с ленено семе

- яйца - 1 бр.

- ленено семе - 2 с.л.

- вода - 2 с.л.

- пуешко филе - 60 г

- домати - 1 бр.

- краставици - 100 г

- извара - 100 г

- масло - 30 г

- чубрица - 2 щипки

Лененото семе го смилате в кафемелачка или блендер. Яйцето с водата разбивате и добавяте лененото семе. Обърквате добре. Слагате тефлонов тиган на котлона да загрее и добавяте 10 г от кравето масло да се разтопи. След като се разтопи маслото, добавяте сместа за палачинката и с кръгови движения на тигана я разстилате по цялото дъно. Изпичате от двете страни. Домашното крема сирене се прави по следния начин: Останалото масло го разтопявате и го добавяте към изварата, обърквате добре и подправяте с чубрица. Намазвате вече приготвеното крема сирене върху палачинката и нареждате в средата нарязаните на колелца домат и краставица, отгоре пуешкото филе и захлупвате с едната страна. Можете да хапвате солената палачинка на закуска или обяд, достатъчно засищаща е.

*****

Кисело мляко с ленено семе за отслабване

Кисело мляко с брашно от ленени семена - средство за намаляване на теглото с доказана ефективност. Лесно се справя с глада, почиства червата, насърчава бързото изгаряне на мазнините.

- 1 ч. л. смлени семена се разбъркват в чаша гъсто кисело мляко.

- За вкус добавете 0,5 ч. л. мед.

Взимайте в рамките на една седмица 1–1,5 часа преди хранене вместо закуска или вечеря. През следващата седмица ще удвоите количеството кисело мляко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари