Лаура Кьовеши не успя 3 месеца да разнищи проблемите в българския си офис

0
Проверката беше наредена заради напускащите делегирани прокурори
Проверката беше наредена заради напускащите делегирани прокурори Снимка: БГНЕС

Проверката беше наредена заради напускащите делегирани прокурори

3 месеца не стигнаха, за да бъде завършен одитът на българските делегирани прокурори, нареден от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на 23 февруари. Това става ясно от отговорите на пресслужбата на Кьовеши на въпросите дали е приключила ревизията и какво е установила, предаде вестник "Сега".

"Одитът все още не е напълно завършен, така че за момента няма информация, която можем да споделим по тази тема", гласи отговорът от Люксембург. Още на 13 март от кабинета на Кьовеши обясниха, че одитът се финализира.

Проучвателната мисия на Отдела за вътрешен одит на европейската прокуратура бе разпореден от Кьовеши само дни след като през февруари вестникът разкри, че пореден български делегиран прокурор напуска поста си, а проблеми има и в администрацията на структурата.

На 23 февруари беше обявено, че Кьовеши е провела видео разговор със служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Кьовеши е информирала Зарков, че е писала писмо на главния прокурор Иван Гешев, с което го моли да даде възможност и да улесни проучвателната мисия в София. Зарков и европейският главен прокурор са обсъдили условията, при които европейската прокуратура работи в България и по-конкретно общите условия на работа и работна среда на европейските делегирани прокурори (магистратите, които на местна почва работят по делата за измами и злоупотреби с евросредства), гласеше още съобщението.

Междувременно от 1 май трети европейски делегиран прокурор напусна българския офис европейската прокуратура. Става дума за Ивайло Илиев, който беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. В края на април Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да обсъжда въпроса за свободните места за български делегирани прокурори в някое от следващите си заседания. После обаче започнаха сътресенията в прокуратурата и тази тема в момента не е на дневен ред.

Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

България би трябвало да има 15 делегирани прокурори, които да работят тук по делата на европейската прокуратура, но има само 8.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима, но в Люксембург от тях харесаха само двама.

Според източници на вестника Кьовеши много се вслушва за ситуацията в България в българския европейски прокурор Теодора Георгиева, която е част от колегията на европейската прокуратура в Люксембург. Самата Георгиева отрича да има проблеми с напускащите делегирани прокурори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари