Крум Зарков: Съдия, избран на случаен принцип, ще осъществява контрола над главния прокурор

0
Промените, които се предлагат, може да се случат на законово ниво, без да има нужда от отваряне на Конституцията, обясни правосъдният министър
Промените, които се предлагат, може да се случат на законово ниво, без да има нужда от отваряне на Конституцията, обясни правосъдният министър Снимка: Министерство на правосъдието

Промените, които се предлагат, може да се случат на законово ниво, без да има нужда от отваряне на Конституцията, обясни правосъдният министър

Проблемът с механизма за разследване на главния прокурор и свързаната с него неефективна защита на правата на пострадали от престъпления у нас виси над България вече над 15 години.

Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ министърът на правосъдието Крум Зарков по повод новите идеи на Министерството на правосъдието за промени в НПК и в Закона за съдебната власт. Според него, основната причина това да предизвиква широк обществен интерес е йерархическата структура на прокуратурата сега и влиянието на главния прокурор над останалите под него. "Затова именно беше разработен този механизъм", каза Зарков, като обясни, че този, който ще осъществява контрола над главния прокурор ще бъде съдия, избран на случаен принцип.

"Ако този закон бъде приет, съответният съдия ще придобива качествата на прокурор за времето, докато тече разследването. Ако съдиите биват изтеглени на случаен принцип, те спират да бъдат съдии и стават прокурори за времето на разследването. Това е заложено в законопроекта. Ако съдията е избран, той ще се оттегли от съдийство и ще изпълнява функциите на прокурор", заяви Зарков. След това съдът ще контролира главния прокурор.

При сигнал за извършено престъпление от главния прокурор, ще се изтегля съдия за разследването му. Ако той счете, че има достатъчно доказателства за внасяне на обвинение, ще се привлече и втори съдия, като последна дума ще има компетентния съд.

"При несъдържащи се данни за престъпления, няма да се разследва сигнала по този специален ред, а по общия ред. Но той няма да отива в коша", каза още Крум Зарков.

От екипа на служебния министър са взели предвид и решение номер 7 от 2021 година и са предложили механизъм, който отговаря на изискванията на Конституционния съд, според който извънредна контролна фигура трябва да се назначава само с промяна в Конституцията, а това става със свикване на Велико народно събрание.

"Очевидно е, че Велико народно събрание не може да се събере и ако промените не бъдат приети, очевидно е, че този въпрос ще остане да виси над страната ни с всичките свои последствия", каза още Зарков.

Крум Зарков обясни и другото тяхно предложение - съставът на ВСС да бъде от 13, а не 17 члена, както досега. По думите му, в Конституцията никъде не се определят изисквания за мнозинство на ВСС.

"При обсъждане на вариантите на законопроекта по-късно е било преценено, че трябва квалифицирано мнозинство. Ние считаме, че нормалното мнозинство от 13 гласа ще направи това мнозинство далеч по-ефективно. Не виждаме причина за различно мнозинство."

Зарков каза, че промените които се предлагат, може да се случат на законово ниво, без да има нужда от отваряне на Конституцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари