Крум Зарков: Румен Радев сериозно работи по своята Конституция

0
Крум Зарков: Румен Радев сериозно работи по своята Конституция
Видео: bTV

По думите му нов ВСС трябва да избере обвинител номер едно

Президентът Радев и екипът му сериозно работят по този въпрос“, коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV секретарят по правни въпроси на президента Крум Зарков във връзка с изказването на Румен Радев, че готви своя Конституция.

Конституцията не е снимка от плажа, за да се показва. Не става дума за нова Конституция, а за прецизни промени в една определена част. Конституцията, за която всички говорят, не е нищо по-малко от основата на българската държавност и право“, уточни Зарков.

По думите му Радев не можел да представи своите предложения за промени в Конституцията, защото нямало работещи парламенти. „Днес инициативата е приета от управляващото мнозинство, което легитимира своето съществуване с промени в Конституцията. Те са на ход. В президентството се работи много сериозно“, подчерта Зарков.

Замяната на Гешев със Сарафов се случи извън моят мандат, но беше ясно, че ще се случи още когато аз бях министър“, заяви Зарков. По думите му станало ясно, когато отношението във ВСС се обърнало. Той посочи, че членовете на ВССпрогледнали“ и приели решението, което им било предложени два пъти преди това.

Той коментира и доклада на ЕК за върховенството на закона у нас, като посочи, че в него се казва, че все още в България има високи степени на недоверие на гражданите и бизнеса към правосъдната система.

Случиха се важни неща, но те не бива да бъдат смесвани. Едното е, че за първи път в историята главен прокурор бе предсрочно освободен. За да има качествена промяна, новият трябва да бъде избран от нов състав на ВСС“, каза Зарков.

По думите му случилото се през последните месеци не дава гаранции, че съдебната реформа ще се случи, а дава възможност. „Гаранциите и реализирането са в ръцете на Народното събрание“, категоричен бе Зарков.

С доклада на ЕК правителството има сериозен инструмент да продължи това, което направи служебното правителство и да приключи процеса по присъединяването на България към Шенген, като ни приемат, там където ни е мястото“, посочи Зарков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари