Кремъл отрича, че се провежда нова вълна на мобилизация в Русия

0
Дмитрий Песков не бил чувал за изпратени призовки до студенти
Дмитрий Песков не бил чувал за изпратени призовки до студенти Снимка: © РИА Новости / Наталья Селиверстова

Дмитрий Песков не бил чувал за изпратени призовки до студенти

Кремъл за пореден път отрече днес каквото и да е намерение на руските власти да започнат втора вълна на мобилизация, с цел изпращане на войници в Украйна, в отговор на статии за студенти, призовани в армията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Кремъл не се обсъжда каквато и да било вълна на мобилизация“, заяви пред медиите говорителят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос за появили се в руски медии данни за студенти в Москва и други руски градове, които са получили призовки за служба в армията.

Честно казано, за първи път чувам за това“, каза Песков и добави: "Какви призовки? Дори не знам за какво говорите".

През септември 2022 г. Кремъл обяви мобилизирането на стотици хиляди мъже на наборна възраст, за да подсили войските си в Украйна. Оттогава се разпространяват слухове за нова вълна на мобилизация, особено след като Владимир Путин миналата седмица подписа приет набързо закон, улесняващ призоваването на служба в армията.

Според този нов закон резервист вече може да получи призовка по електронен път, през портал на руските обществени служби или дори ако заповедта е предадена на трето лице. Преди това призовката трябваше да се връчва на ръка на мобилизираните, което позволи на много мъже да избягат от първата вълна през септември, по-специално като заминат в чужбина или се укрият при роднини, посочва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Червената армия
    Тези наборници в Русия ще ги гласят за Судан - там сега им подпалиха чергата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари