В Русия мобилизират, когото хванат - и пенсионери, и инвалиди, и хора без опит

1
"Прибират всички наред": Роднини на мобилизираните се оплакват от хаос и произвол
"Прибират всички наред": Роднини на мобилизираните се оплакват от хаос и произвол Снимка: ЕПА

В Русия мобилизират без оглед на възраст, здравословно положение и боен опит

Както казва един руснак: "Прибират всички наред". Роднини на мобилизираните се оплакват от хаос и произвол, информира Дойче Веле.

След обявената от Путин "частична мобилизация" вече са привикани хиляди мъже, подборът на които, както казват наблюдателите, противоречи даже на разясненията на Министерството на отбраната. Повиквателни са получили и пенсионери, и инвалиди, и хора без никакъв боен опит, които дори не са служили в армията. Какви по-точно са нарушенията?

Възрастта няма значение?

В неделя по обяд донесли повиквателната, в която пишело: „Явете се с вещите си във военната комисия“, разказва съпругата на 39-годишния московчанин Игор. По възраст и по звание обаче Игор изобщо не би трябвало да получи повиквателна – сержантите от запаса подлежат на мобилизация, ако са на не повече от 35 години. Но се оказало, че заедно с него пред военната комисия чакат още около 120 души на възраст над допустимата.

И това съвсем не е всичко – нямало медицинска комисия за проверка на годността, а това е изискване по закон. Сменили на Игор дори специалността – той бил служил в гранични войски, а сега му дали длъжност „помощник-минометчик“.

Въпреки това съпругата на Игор казва, че той не смята да оспорва призовката: „Това са все хора от граничните войски, а те не са от тези, които биха обжалвали“.

Мъж бил върнат след оплакване

ДВ разполага с информация, че вследствие от подадени от съпругите жалби се е стигнало до връщането на мъже, които са били призовани в нарушение за закона. Мъжът на Оксана например бил обикновен запасняк, нямал никакъв боен опит и бил на 43 години. „Това стана, защото военните комисии не подбират и прибират всички наред“, коментира възмутено Оксана пред ДВ. След като отправила оплакване и отишла във военната комисия, пуснали мъжа ѝ. Но не е сигурна дали нейните жалби са причината или това, че някой все пак е осъзнал грешката си.

Привикват повече хора от необходимото

Сътрудниците на военните комисии могат да променят решенията си, ако вече са призовани достатъчен брой войници, твърди актьорът от Челябинск Константин. На него първо неофициално му казали, че ще получи повиквателна, макар че няма боен опит. После обаче дошла успокоителната новина. „Звъннаха ми и ми казаха – отбой. Доколкото разбрах, събрали са достатъчно хора“, споделя Константин. Негов познат, който получил повиквателна, отишъл и се наредил на дългата опашка пред военната комисия, но като му дошъл редът, му казали, че нямат нужда от него.

Константин не крие, че така или иначе не би се явил пред военната комисия. „Ако разбирах за какво конкретно се воюва, може би щях да взема повиквателната. Но това сега не е Великата отечествена война. Ако нямаше избор, нямаше да има и въпроси, докато сегашната ситуация е странна и неразбираема.“

Юристите препоръчват неявяване

Александър Белик, който е юрист от „Движението на съзнателно отказващите“, отбелязва, че призоваването на хората, които не подлежат на мобилизация, става заради правни слабости. „Промени в указа на президента няма, а в него няма никакви възрастови ограничения за мобилизираните.

Правозащитната организация, в която работи Белик, се сблъсква с две основни нарушения на правата. „Събират наред всички, които успеят да хванат, без да ги освидетелстват медицински – т.е. действат според категориите за годност, които са били в сила преди много години“, посочва правозащитникът.

Съветът на Белик е да не се реагира на повиквателната и да не се ходи във военната комисия, още повече, че административната глоба за това е незначителна – 3000 рубли или малко над сто лева. А на тези, които вече са попаднали във военно-учебния център, но не искат да ходят на война, препоръчва да напишат заявление за алтернативна гражданска служба и при първа възможност да напуснат центъра. „Оттам нататък вече ще трябва да се водят съдебни дела с военния комисариат и с мобилизационната комисия.

„Грешките“ вече са довели до уволнения

В последните дни вече редица руски губренатори признаха, че при провеждането на „частичната мобилизация“ са допуснати нарушения. Те поеха ангажимент да разгледат всеки от случаите и да върнат у дома привиканите погрешно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    5
    твоето име е дойче феле
    Дойче веле: кирил 5к0ф, @сен фасилеф, христо ифаноф, хаджигеноф, бабикян, соломон паси, плевнелиев са получили военни повиквателни за мобилизация и ще заминават за усрайна!
  • -1
    4
    ...
    И в България е пълно с инвалиди, които спокойно могат да бъдат мобилизирани. Повечето от тях карат автомобили за десетки хиляди евро.
  • -7
    3
    Казанската Афера
    Мобилизирани са резервисти ,тъпаци такива..това са хора ходили в казарма и са запасняци, който не е ходил войник не може да се мобилизира!
  • -4
    2
    Село
    Тиси инвалид като журналистка явно не познаваш руския народ.
  • 0
    1
    Дойче веле
    Дойче веле: джо байдън е наредил взривпвете над руските газопроводи
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари