Дмитрий Медведев: Близо 300 000 души се присъединиха към руската армия за година

0
Бившият руски президент се среща с местни служители, за да работи по усилията за укрепване на въоръжените сили
Бившият руски президент се среща с местни служители, за да работи по усилията за укрепване на въоръжените сили Снимка: © РИА Новости / Екатерина Штукина

Бившият руски президент се среща с местни служители, за да работи по усилията за укрепване на въоръжените сили

Бившият руски президент Медведев твърди, че през тази година 280 000 души са се присъединили към редовната руска армия.

280 000 души, отчасти резервисти, отчасти доброволци, са се присъединили към редовния състав на руската армия от началото на тази година, твърди бившият президент, понастоящем заместник-председател на руския съвет по сигурността Дмитрий Медведев.

При посещение в Далечния изток на Русия Медведев каза, че се среща с местни служители, за да работи по усилията за укрепване на въоръжените сили.

"По данни на Министерството на отбраната от 1 януари в редиците на въоръжените сили на договор са приети около 280 000 души, включително резервисти", каза Медведев, цитиран от руската държавна агенция ТАСС, предаде БНР.

Миналата година Русия обяви план за увеличаване на военния си персонал с повече от 30% до 1,5 милиона, амбициозна задача, усложнена от тежките, но неразкрити загуби във войната на Москва срещу Украйна, отбелязва агенция Ройтерс.

Някои руски законодатели предположиха, че Русия се нуждае от професионална армия от 7 милиона души, за да гарантира сигурността на страната - стъпка, която ще изисква огромни бюджетни надбавки.

Президентът Владимир Путин нареди "частична мобилизация" на 300 000 резервисти през септември 2022 г., което накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната, за да избегнат изпращането им на бойното поле. След това Путин заяви, че няма нужда от допълнителна мобилизация.

Междувременно британското министерство на отбраната заяви, че Русия напоследък е пуснала реклами за набиране на военен персонал, насочени към граждани на съседни страни.

Тези онлайн реклами са засечени в Армения и Казахстан, като предлагат първоначални плащания и заплати, а в някои от рекламите се обещава бързо придобиване на гражданство. Усилията за набиране са насочени особено към етническото руско население в северен Костанайски район на Казахстан.

Този подход позволява на Русия да придобие допълнителен персонал за военните си усилия в Украйна, като същевременно потенциално избягва необходимостта от непопулярни вътрешни мерки за мобилизация, посочва още британското министерство.

Двама души са пострадали след руски удар срещу украинско пристанище на Дунав.

През последните дни украински военни заявиха пред западни медии, че на Русия се налага да насочва допълнителни сили към места на южния фронт, където отбранителните ѝ линии в окупираните територии са били пробити от контранастъплението.

По информация от украинска страна, през изминалата нощ руските сили са извършили неколкократни нападения с ирански дронове срещу пристанището при град Рени в близост до границата с Румъния. Повечето от апаратите са били свалени (22 от 25), но според украинската прокуратура, двама души са били ранени и приети в болница след атаките. Русия твърди, че целта на атаката са били горивни складове.

Дунав е един от основните маршрути за износ на украинско зърно, след като Русия излезе от споразумението за безопасните коридори през Черно море. Евентуално негово възобновяване ще е сред темите не разговор между руския лидер Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган утре в Сочи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Апелация
    А най-побеждаващ е Атома! И сам той е воин!
  • 0
    1
    Недоумяващ
    Сега разбрах Митя,защо вашата армия побеждава безапелационно....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари