Кредитни милионери с пенсии по 16 000 лева

0
Бивши шефове на фалирал банки биха получавали фантастични обезщетения за прослужено време
Бивши шефове на фалирал банки биха получавали фантастични обезщетения за прослужено време

Бивши шефове на фалирали през 90-те години банки и кредитни милионери биха получавали фантастични обезщетения за прослужено време от 10 до 16 хил. лева, ако нямаше таван, пише "168 часа"

.В началото на декември на кръгла маса за пенсионната реформа зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Николов хвърли бомба, като обяви, че има хора, които са вземали такава заплата, че в момента биха получавали между 10 и 16 000 лева обезщетение за прослужено време. Заради тях стоял таванът, така че до тях достига само максималната пенсия. Тя е 910 лв.

Николов не уточни кои са фантастичните пенсионери, но е сигурно, че става въпрос за кредитни милионери и шефове на фалирали през 90-те години банки. Тогава те са се осигурявали на баснословни суми.

Не е имало нито горна осигурителна граница, нито таван. Те не може да се впишат в общата категория на българските пенсионери, които мизерстват със средна пенсия от 338 лв. А някои получават и минималната от 157 лв. заради недостиг на трудов стаж или заради ниско заплащане, докато са работили.

Тези бивши шефове на фалирали банки надминават по начислени пенсии дори най-богатите възрастни хора - тези от Люксембург.

Новите правила за пенсиониране се въвеждат през 1997 г. Дотогава са се вземали само трите най-изгодни за човека години, когато е получавал най-голямата заплата. Оттогава вече при изчисляване на пенсията значение има размерът на получаваното възнаграждение във всяка следваща година. 

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари